Evrovizijsko finale

Slaba statistika Slovenije: tolikokrat smo se uvrstili v finale

K.M.
10. 5. 2017, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Včeraj je Omar Naber obstal v polfinalnem večeru pesmi Evrovizije. Za vas smo pripravili pregled slovenskih uvrstitev v zadnjih 13 letih, od kar poznamo tak sistem tekmovanja.

Profimedia

Izbor za pesem Evrovizije je način tekmovanja spremenilo leta 2004, ko je bil prvič uveden tudi polfinalni večer. Takrat so tekmovanje odprli za številne nove države, kar pa je logično pomenilo, da bi bil le en večer občutno prekratek za vse nastope. Leta 2008 je bilo v Srbiji tekmovanje še bolj razširjeno, uvedena pa sta bila kar dva polfinalna večera. Slovenski predstavniki na polfinalih niso bili pretirano uspešni, kar dvakrat pa se je tam zalomilo tudi Omarju Naberju, ki je včeraj že drugič predčasno zaključil svoje sodelovanje na Evroviziji. Komu se je v finale sploh uspelo uvrstiti in kakšne so bile slovenske uvrstitve na tem glasbenem tekmovanju? 

V Turčiji je Slovenijo s pesmijo Stay Forever zastopal Duo Platin, ki je v polfinalu osvojil 5 točk in zasedel predzadnje, 21. mesto. Slabši od Diane in Simona Gomilšeka, ki sta se v Turčiji tudi poročila, so bili zgolj predstavniki Švice, ki niso osvojili niti ene točke. S Wild Dances je na izboru zmagala Ukrajinka Ruslana.

Najboljša uvrstitev Slovenije je bilo 7. mesto, Darje Švajger s pesmijo Prisluhni mi leta 1995 in Nuše Derenda s pesmijo Energy leta 2001.

Leta 2005 je v ukrajinskem Kijevu prvič nastopil Omar Naber s pesmijo Stop. Tudi takrat je obstal v polfinalnem večeru, saj je osvojil 12. mesto in le za dve mesti izgubil finalni nastop. S pesmijo My Number One, ki je kasneje postala velika uspešnica, je na tekmovanju slavila Grkinja Helena Paparizou

Anžej Dežan je leta 2006 s pesmijo Mr. Nobody (Plan B) in 49 točkami v polfinalu osvojil 16. mesto. Tudi njemu se ni uspelo uvrstiti v finalni večer. V Grčiji so slavili finski predstavniki Lordi s pesmijo Hard Rock Hallelujah.

Leto 2007 in tekmovanje na Finskem je bilo za Slovenijo uspešno. Alenka Gotar se je s kombinacijo opere in pop pesmi Cvet z juga s 7. mestom v polfinalu kot prva predstavnica Slovenije uvrstila v veliki finale. Tam ji je uspelo premagati 9. držav, osvojila je 15. mesto. Tekmovanje Evrovizije se je z zmago srbske predstavnice Marije Šerifović s pesmijo Molitva selilo v Beograd. 

Tekmovanje se je leta 2008 zopet nekoliko spremenilo, polfinalni večer se je razdelil na dva dela, s tem pa je vse skupaj postalo tridnevni dogodek. S pesmijo Vrag naj vzame nas je v Srbiji zastopala Rebeka Dremelj, ki pa je z 11. mestom v prvem polfinalnem večeru izpadla iz nadaljnjega tekmovanja. Dima Bilan je s pesmijo Believe tekmovanje popeljal v Rusijo. 

Sloveniji se je v veliki finale v 13 letih uspelo uvrstit le štirikrat. Leta 2007 Alenka Gotar (Cvet z juga) leta 2011 Maja Keuc (No One), leta 2014 Tinkara Kovač (Round and Round) in leta 2015 Maraaya (Here For You). Najboljša finalna uvrstitev je bilo 13. mesto Maje Keuc. 

Tudi leto 2009 za Slovenijo ni bilo uspešno. Slovenska instrumentalno-vokalna zasedba Quartissimo je skupaj s pevko Martina Majerle in pesmijo Love Symphony v polfinalu osvojila 16. mesto. S pesmijo Fairytale pa je navdušil Norvežan Alexander Rybak, ki je osvojil tudi rekordno število točk, 387. 

Leta 2010 so nas na Norveškem s pesmijo Narodnozabavni rok zastopali Ansambel Žlindra in Kalamari, v finale se jim s 16. mestom v polfinalu ni uspelo uvrstiti. S pesmijo Satellite je na tekmovanju slavila Nemka Lena

Maja Keuc je leta 2011 s pesmijo No One Sloveniji končno zopet pripela veliki finale, v svojem polfinalnem večeru pa je osvojila celo 3. mesto. V finalu je nekaj mest sicer izgubila in na koncu zasedla 13. mesto. Z romantično balado Running Scared sta zmago Azerbajdžanu pripela Ell in Nikki ter tekmovanje tako peljala izven meja Evrope. 

Eva Boto je leta 2012 s pesmijo Verjamem v polfinalu osvojila 17. mesto. Po uspehu Maje v Nemčiji pa se tokrat tudi njej ni uspelo uvrstiti v finale. Švedski je s pesmijo Euphoria zmago pripela Loreen.

Slovenska predstavnica Hannah je bila leta 2013 izbrana interno iz strani RTV Slovenija, a tudi to ni bil recept za uspeh. S pesmijo Straight Into Love je v polfinalnem večeru osvojila 16. mesto in s tem zaključila svoje sodelovanje na tekmovanju. Zmagala je danska predstavnica Emmelie de Forest s pesmijo Only Teardrops. 

Tinkari Kovač se je s pesmijo Spet (Round and Round) za las uspelo uvrstiti v veliki finale, v svojem polfinalnem večeru je namreč osvojila 10. mesto, ki jo je še obdržalo v tekmovanju. Tam se je uvrstila na predzadnje, 25. mesto. Z zmago Conchite Wurst se je tekmovanje selilo v našo severno sosedo Avstrijo. 

Tam nas je zastopal dvojec Maraaya, ki je visoko kotiral na stavnicah. Le-to pa sta Raay in Marjetka upravičila tudi s 5. mestom na polfinalnem večeru, s katerim sta Sloveniji zagotovila že drugo zaporedno uvrstitev v veliki finale. S pesmijo Here for You sta na koncu osvojila 14. mesto. Zmagal je velik favorit tekmovanja, Måns Zelmerlöw, ki je tako po dveh letih Evrovizijo zopet popeljal na Švedsko. 

Na lanskoletnem tekmovanju nas je s pesmijo Blue And Red zastopala ManuElla, ki pa je v polfinalu osvojila 14. mesto in tako prekinila kratek niz slovenskih uvrstitev v finale. S pesmijo 1944 je Jamala tekmovanje vrnila v Ukrajino, kjer pa je včeraj svoj finalni nastop zopet izgubil Omar Naber. 

Na končno uvrstitev Omarja v včerajšnjem polfinalnem večeru bomo morali počakati do uradnega konca tekmovanja, ko bodo organizatorji sporočili točne rezultate glasovanj. Veliki finale pa bo na sporedu že to soboto, ko bo Evropa dobila že 62. zmagovalca.