Razkrivamo dogajanje

FOTO: Ptičji kakec ob kavi ji je prinesel srečo

Teja Pelko
24. 4. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za nami so drugi Dnevi slovenske zabavne glasbe. Ti so se čisto zares končali okoli pol tretje ure zjutraj, ko so se prižgale vse luči v paviljonu Jurček, kjer je potekala zabava po festivalu. Razkrivamo dogajanje izza televizijskih kamer.

Marko Vavpotič/M24.si
Zmagovalna trojica: Nino Ošlak, Anabel in Marko Maag.

Nanjo so prišli (sicer ne čisto vsi) nastopajoči z obeh večerov, glasbenice Neishe, ki je s koncertom odprla letošnji festival, pa ni bilo, ker je bila v tem času na poti proti ZDA. Največ pozornosti je požela zmagovalka večera Anabel, kar ni nič čudnega, saj je 17-letnici (polnoletnost bo z bratom dvojčkom slavila 29. aprila) zares uspel veliki met.

Marko Vavpotič / M24.si
Alex Volasko in Nuška Drašček

Anabel se je naskoka na glasbeno sceno lotila zelo premišljeno. Na prvi nastop se je pripravljala več mesecev, za pesem Ob kavi pa je tik pred festivalom posnela tudi prvi videospot.

Usodna kava

Za mladenko je namreč Ob kavi sploh prva pesem, ki jo je izdala, Poprock pa njen prvi javni nastop in seveda tudi festival. »Občutki so res odlični! Fenomenalni! Ne morem jih opisati. Danes zjutraj se mi je ob kavi ptič pokakal na nogo, tako da mi je mogoče to prineslo srečo,« je po zmagi ugibala Celjanka.

Kava je bila usodna tudi za nastanek pesmi. »Marko Maag, ki je soavtor besedila, je moj plesni mentor in je videl, da imam potencial, potem pa smo se ob kavi z glasbenikom Ninom Ošlakom odločili, da naredimo neki projekt, z njim smo se prijavili na Poprock, bili izbrani in zmagali,« nam je razkrila Anabel.

Marko Vavpotič / M24.si
Marjan Hvala, Manuela Brečko – Manuella in Blaž Švab

Kdo je Anabel? 17-letnica obiskuje 3. letnik Ekonomske gimnazije Celje. Je umetniška duša. Riše, poje, igra in pleše. Sama je tudi skreirala obleko, ki jo je nosila na festivalu, sodelovala pa je tudi pri idejah za mejkap in frizuro.

Pevka pa zdaj ne misli počivati na lovorikah, nasprotno. »To danes je bila moja odskočna deska, tako da sem zelo vesela, da sem zmagala, saj me boste definitivno še videli na slovenski glasbeni sceni. Pričakujete lahko nove komade in videospote. Moj cilj je glasbena kariera,« nam je razkrila mladenka, zmagi pa nazdravila skupaj s starši, bratom dvojčkom in prijatelji, ki so jo prišli podpret v velikem številu. A ne z alkoholno pijačo, saj še ni polnoletna.

Andraža tretje mesto ni potrlo

Zmagovalna pesem je bila všeč tudi Andražu Hribarju. »Pesem je dobra, ima dober 'groove', tako moderno zveni. Pevka je luštna, mlada, super poje. Nimaš kaj. Super!« nam je dejal Andraž.

Nad svojim doseženim tretjim mestom pa ni bil čisto nič razočaran. »Všeč mi je, da je bila moja pesem opažena in da je bil dober aplavz. Zdi se mi, da je med mojim performansom nastala dobra energija, in to je najbolj pomembno. Strokovne nagrade pa so šle letos očitno bolj med popevke. Tako so se odločili žiranti. To je težko komentirati. To so vseeno osebni okusi in ocene,« nam je dejal stari festivalski maček, ki je nazadnje nastopil na Slovenski popevki leta 2013.

Marko Vavpotič/M24.si
Andraž je s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija ravno posnel novo ploščo z desetimi novimi pesmimi z delovnim naslovom Huanani.

Omar podpira nove in dobre izvajalce

Tudi Omarju Naberju je bila zmagovalna pesem zelo všeč. Predvsem zato, ker je slavila nova izvajalka. »Prej za Anabel še nisem slišal. Zelo podpiram vse nove in dobre izvajalce. Nastop se mi je zdel zelo inovativen, plesalci so bili super popestritev. Dobro je tudi zato, ker je še zelo mlada in je tu dobila zagon. Mislim, da lahko zdaj od nje celo še veliko več pričakujemo, kot če ne bi zmagala, tako da vse čestitke,« nam je dejal naš letošnji evrovizijski predstavnik.

Na Poprock po adrenalin Andraževi razlogi za prijavo na festival: "Dobro je, da se malo adrenalina pretoči skozi žile, da se malo prevetriš in ugotoviš, da si še živ na neki način, po drugi strani je pa tu zelo fino predstaviti novo pesem, saj je malo bolj širše slišana."

Poleg zmagovalne pesmi pa so mu bile všeč tudi skladbe, ki so jih izvedli Žiga Rustja, Andraž Hribar, Amadea Begovič in Luka Sešek. »Prav prijetno sem presenečen in navdušen ter zelo vesel, da sem prišel,« nam je razkril Naber. Njegovega dobrega razpoloženja ni pokvarilo niti to, da je tokrat ostal praznih rok. 

»Nimaš biti kaj razočaran. Tako kot se žirija odloči, se odloči. Moje mnenje o moji skladbi zaradi žirije ni spremenjeno in mislim, da je prav, da se tistemu, ki je dobil nagrado to absolutno privošči in se mu zelo iskreno in iz srca čestita. Ne moremo namreč vsi zmagati. Samo eden lahko. Nuškina skladba je bila res dobra – tako besedilo kot glasba in aranžma. Pa tudi zelo dobro jo je zapela. Absolutno Nuški nagrado privoščim iz dna srca, ker – če kdo – si jo ona najbolj zasluži od vseh,« nam je še dejal Omar.