Zabava

Kariero je začel na oprsju operne zvezde

Teja Pelko
4. 4. 2017, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lado Leskovar se lahko pohvali z zelo pestrim življenjem, letošnje leto pa je zanj polno jubilejev. Prvega – 75. rojstni dan – je že proslavil, drugega – 60. obletnico svojega glasbenega delovanja – pa bo zaznamoval na odru z gosti in svojim ljubljenim občinstvom.

Dean Dubokovič
Lado Leskovar

Nastopa sicer že vse, odkar pomni. Na odru je bil prvič pri še nedopolnjenih treh letih starosti – in že takoj poskrbel za škandal. »Moja prva vloga je bila na oprsju operne pevke Valerije Heybalove. Zamenjal sem svojo leto dni starejšo sestro, ki je postala pretežka. Oblekli so me v punčko, na glavo pa so mi poveznili lasuljo. Rekli so mi, da se moram delati, kot da spim, jaz pa sem jasno gledal po parterju, kje je mama. (smeh) Ko mi je teta, preden je naredila harakiri, dala angleško zastavico in me poslala ven, je jaz inšpicientu nisem hotel dati – rekel sem, da mi jo je dala teta,« se je svojega prvega nastopa v operi januarja 1945 spominjal Lado.

osebni arhiv
Lado Leskovar in Vanessa Redgrave v filmu Isadora

Pri 15 letih na ulici pel za denar 

Za svoj uradni prvi pevski nastop šteje leto 1957, ko je v Portorožu poleti s kitaro pel za denar. V svoji karieri je Lado posnel več kot 300 popevk in šansonov. »Zelo malo je takšnih, za katerimi ne bi stal, jih pa je ene par. In zanimivo, da so nekateri izmed teh najbolj všeč občinstvu,« je dejal Lado. Njemu najljubši sta Zakaj in Malokdaj se srečava.

M24.si
Lado Leskovar z ženo Verico in sinom Martinom

Vanessa Redgrave si ga je izbrala za partnerja 

Lahko pa se pohvali tudi z igralsko kariero – tako filmsko kot gledališko. Leta 1967 je v filmu Isadora po čistem naključju zaigral ob znameniti Vanessi Redgrave. »Vanessa ni bila zadovoljna z igralcem, ki bi moral upodobiti gospoda Bugattija. Povabili so jo na opatijski festival, na katerem sem nastopal tudi jaz, in ko me je videla peti, je menda rekla: 'Tale!' Potem so me poklicali na poskusno snemanje, čez mesec dni pa so mi povedali, da sem dobil vlogo. Od takrat naprej sva prijatelja. Vanessa je tudi moja poročna priča, ko sem v drugo dahnil da leta 1967. Sem tudi eden od zelo redkih izbrancev, ki jih je Vanessa z družino povabila k sebi domov v London na božično kosilo, ki ga je sama skuhala. Božično kosilo v Angliji je namreč samo za najbližje,« je povedal Lado. On pa je njo povabil na svoj koncert ob 60. obletnici, ki ga bo imel 25. aprila v Cankarjevem domu. Obljubila je, da bo prišla. Bila je tudi na njegovem prvem večeru v hramu kulture. Takrat je z njim v slovenščini pela Nocoj pa, oh, nocoj. Kaj sta pripravila tokrat, pa naj ostane skrivnost.