Zabava

Brane Klavžar je dopolnil šestdeset let

Alesh Maatko
24. 1. 2016, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okrogli 60. rojstni dan je pred kratkim praznoval eden najbolj priljubljenih izvajalcev na narodnozabavni sceni, Brane Klavžar. Glasbenik, ki je začel delovati že leta 1979, je v tem času ustvaril več kot 400 skladb, med drugim tudi za številne druge izvajalce.

Tanal Video
Slavko Podboj in Brane Klavžar

Razvil prstno tehniko

Brane Klavžar, ki se je leta 2011 ob 30. obletnici ansambla poslovil od aktivnega igranja, je eden tistih harmonikarjev samoukov, ki so prstno tehniko razvili skoraj do popolnosti.

Kako zelo ga imajo glasbeni prijatelji in kolega radi ter kako zelo ga vsi cenijo, se je pokazalo na praznovanju rojstnodnevnega jubileja, na katerem ga je čakalo še veliko presenečenje, ki ga še dolgo ne bo pozabil. Pripravila ga je Branetova velika oboževalka in organizatorka Nežika Novšak v sodelovanju s Slavkom Podbojem in KŠD Lukovec pri Sevnici s številnimi glasbeniki. Zgodaj zvečer so se vsi zbrali v kulturno mladinskem domu na Lukovcu, ugasnili luči in čakali Braneta Klavžarja, ki je mislil, da prihaja na tekmovanje harmonikarjev in da bo v komisiji. Ko pa je vstopil v dom, so se prižgale luči in 60 harmonikarjev je ob ploskanju in vriskanju začelo igrati Klavžarjevo vižo Zaradi pesmi.

Tanal Video
Na rojstnodnevnem praznovanju, na katerem je zapel glasbenik Ivan Hudnik, je bila tudi Veseljakova ekipa.

Med harmonikarji je bilo nekaj Klavžarjevih učencev, pa tudi Toni Sotošek, Simon Golobič, Tone Rus, Peter Fink, Robi Zupančič, Rudi Poljanšek, Blaž Žgavec, Zlatko Munda, Jernej Kolar in mnogi drugi. Med glasbeniki niso manjkali niti Veseli Dolenjci, Okrogli muzikantje in Navihanke, ki so za Braneta tudi zaigrali.

Tanal Video
Glasbeniki, med njimi tudi Tone Rus, so povedali, da je Brane Klavžar neizmerno skromen.

OSTAL JE BREZ BESED

Kot smo lahko videli, je slavljenec Brane Klavžar ostal brez besed – samo kimal je in ni mogel verjeti, kako veliko ljudi se je zbralo. Potem je rekel, da ne more povedati, kako srečen je, da so prišli vsi samo zato, da bi mu pripravili presenečenje. Dodal je še, da bodo vsi, ki so na ta dan z njim, ostali večno zapisani v njegovem srcu, saj je srečen, ker je obkrožen s takimi prijatelji.

GLASBA, KI ZDRUŽUJE

Brane Klavžar poleg domačih viž igra tudi plesno, pop in drugo popularno glasbo. Največje uspešnice njegovega ansambla so Spomni se name (poje jo Darja Švajger), Kadar je sončen dan, Eks velja, Jesen ihti, Mamina ruta, Vso noč je rahlo padal sneg, Zaradi pesmi, Drobna prevara.