Zabava

Milijon evrov za klavir skupine Abba

A.M.
31. 8. 2015, 21.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Londonu bodo konec septembra dali na dražbo klavir, ki se pojavlja v mnogih glasbenih uspešnicah najbolj priljubljene švedske skupine Abba.

Profimedia

Za klavir se nadejajo iztržiti med 820.000 in 1,1 milijona evrov. Skupina Abba je klavir med letoma 1973 in 1977 uporabila v pesmih, kot so Dancing Queen, Waterloo, Mamma Mia in SOS.

»Uvodna klavirska melodija skladbe Dancing Queen je eden najbolj prepoznavnih zvokov iz 70. let minulega stoletja. Navdušeni smo, da lahko na dražbi ponudimo inštrument, ki ga je legendarna Abba uporabljala v svojih uspešnicah,« je povedal Philip W. Errington iz avkcijske hiše Sotheby's.

Klavir je za ameriškega jazz pianista BillaEvansa ustvaril Georg Bolin, švedski oblikovalec glasbenih inštrumentov. Leta 1967 ga je odkupil stockholmski glasbeni studio Metronome Studios, danes Atlantis Grammofon, ki ga bo prihodnji mesec ponudil na dražbi.

EDINSTVENI KLAVIR

»Bolin grand je edinstven klavir. Bil je odličen vir navdiha, ko smo s skupino Abba snemali v studiu,« je dejal pianist skupine Benny Andersson. Klavirji, povezanimi s slavnimi osebnostmi, so doslej na dražbah že prinesli velik dobiček. Leta 2000 so za klavir, na katerega je John Lennon zaigral skladbo Imagine, iztržili več kot dva milijona evrov. Lani pa je bil klavir iz filma Casablanca (1942) prodan za okoli tri milijone evrov.

ZMAGA NA EVROVIZIJI

Abba je s svojimi skladbami prevladala na disco sceni 70. let minulega stoletja. Zasedba velja za najuspešnejšo švedsko glasbeno skupino, ki je dobila ime po začetnicah imen glasbenikov. Na evropski glasbeni sceni so se prvič pojavili z zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije 1974 s skladbo Waterloo, ki je ob 50. obletnici Evrovizije postala najboljša evrovizijska pesem vseh časov. Leta 1983 so se Andersson, Bjoern Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad in Agnetha Faeltskog razšli in nikoli več niso nastopili skupaj.