Zabava

Maestro Morricone prihaja v Zagreb

STA/G.G.
24. 2. 2015, 07.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Maestro Ennio Morricone bo ob 50. obletnici glasbenega delovanja 11. aprila nastopil v zagrebški Areni. Najplodnejši avtor filmske glasbe in priznani dirigent bo z več kot 170-članskim orkestrom, zborom in solisti izvedel skladbe, ki jih je napisal za filme, kot so Bilo je nekoč na Divjem zahodu, Cinema Paradiso in Za pest dolarjev.

Reuters

Morricone se je s prvim februarjem vrnil na evropske odre po skoraj letu počitka zaradi poškodbe hrbtenice. "Z velikim zadovoljstvom lahko rečem, da sem se popolnoma pozdravil. Hvaležen sem svojim zvestim oboževalcem po Evropi, ki so bili potrpežljivi, saj sem lani moral odpovedati in premakniti nekatere koncerte," je povedal Morricone.

Na letošnji turneji bo Morricone s svojim 170-članskim orkestrom izvajal predvsem uspešnice, napoveduje pa tudi presenečenja. "Imel sem veliko prostega časa in pripravljal program za leto 2015," so maestrove besede povzeli pri agenciji Antonov. Na turneji ga spremljata tudi švedska sopranistka Susanna Rigacci in portugalska pevka Dulce Pontes.

Zaslovel v špageti vesternih

Morricone je kariero začel kot trobentač. Zaslovel je po ponarodelih skladbah za vesterne Sergia Leoneja iz 60. let minulega stoletja, napisal je tudi glasbo za filmsko upodobitev Hamleta Williama Shakespeara. Pri ustvarjanju glasbe za komedije, drame, trilerje, grozljivke in romantične filme je sodeloval z režiserji, kot so Brian De Palma, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodovar in Oliver Stone.

V pol stoletja dolgi karieri je Morricone ustvaril več kot 500 skladb za film in televizijo. Med drugim je za svoje ustvarjanje prejel častnega oskarja za celotni opus, tri grammyje, dva zlata globusa ter pet nagrad bafta.

Med drugim podpisuje tudi glasbo za filme Bilo je nekoč v Ameriki, Nedotakljivi in Misijon. Skladba iz filma Dobri, umazani, zli je še vedno na drugem mestu lestvice 200 najboljših filmskih skladb vseh časov.