Zabava

Mlad slovenski deskar o njegovi izkušnji v Sočiju

Manca
22. 2. 2014, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tim-Kevin Ravnjak, mladi deskar na snegu, se je z nami pogovoril o Sochiju 2014 in vseh ostalih projektih.

Cyril Mueller

Osebna izkaznica:

Ime priimek: Tim-Kevin Ravnjak   

Datum rojstva: 05.11.1996

Višina: 173 cm

Šport: deskanje na snegu – prosti slog 

Klub:  Klub deskanja na snegu Deska, Velenje

Discipline ( če imaš, drugače pusti prazno ): Halfpipe (snežni žleb) in Slopestyle 

Hobiji: Skejtanje, Surfanje

----------------------

Opiši svoj šport v eni povedi: Kreativen šport poln adrenalina in svobode!

…….

Zdravo!  Kdaj in predvsem zakaj si se odločil za svoj šport?

Od četrtega pa do sedmega leta sem smučal. Pri petih letih sta mi starša za rojstni dan kupila »skejt«. Pozimi, pri šestih letih sem si s skejta odvil podvozje in se spuščal po rahli klančini za blokom. Pri sedmih letih me je oče prijetno presenetil za zimske počitnice in mi kupil board. Od takrat naprej je bordanje moj stil in smisel življenja. 

Kako je sploh potekala tvoja pot do uspeha? Malo nam opiši svojo kariero.  ( če želiš )

….vse se je začelo, odkar sem prvič stopil na board. Kot otrok sem se preizkušal v različnih športih, vendar pri nobenem nisem občutil toliko vznemirljivosti, kot pri bordanju. Poleg občutka neverjetnega veselja, sem začutil, da imam tudi talent, ki se je kasneje pokazal kot zelo velik dejavnik v moji karieri. Pri osmih letih sem postal najmlajši član slovenske mladinske reprezentance deskanja na snegu. Takrat sem tudi prvizačel potovati na treninge z ekipo in brez staršev.  Vedno sem rad opazoval starejše in boljše deskarje in poskušal njihovo znanje prenesti nase. Pri devetih letih sem prvič nastopil na mednarodni tekmi in zmagal. To je zame pomenilo neko osebno potrditev, hkrati pa mi dalo velik zagon za naprej. Skozi ves ta čas sem pridobival na znanju in izkušnjah v tem športu, od uživanja na bordanju s prijatelji do resnega tekmovalnega dela. Vsak vrhunski šport zahteva trdo delo in samodisciplino ter še veliko malenkostnih zadev, ki jih je treba sestavljati kot nekakšen mozaik. Ogromno je odrekanj, mnogi si ne predstavljajo kako je biti že pri otroških in mladih letih ločen od družine in prijateljev. Vendar, v vsaki stvari so prednosti in slabosti ter vzponi in padci, zato je zelo pomembno, da iz vsake negativne izkušnje poizkusiš izvleči najboljše. Ko pogledam nazaj in se zamislim koliko izkušenj sem dobil skozi bordanje, moram reči, da jih nebi menjal za nič na svetu zato sem vesel, da sem v tem športu vztrajal in prišel do te stopnje, kjer sem sedaj.

Priprave na Olimpijado so potekale kako?

OI so bile moj cilj že od samega začetka bordanja in za njih sem se ves ta čas tudi  pripravljal. Če pa govorimo o kvalifikacijski normi, se je ta pričela že prejšnjo sezono.  Veliko je bilo treningov v poletnem pripravljalnem obdobju in potem tudi  tekem svetovnega pokala, na katerih so bile zelo pomembne dobre uvrstitve.  Poletni treningi, ki sem jih opravljal s strokovnjaki, so potekali v fitnessu, v gimnastični dvorani in na prostem. V času tekmovanj pa sem poskušal vzdrževati čim boljšo kondicijsko formo na snegu. Imel sem tudi smolo, saj sem si zlomil obe zapestji. Zaradi nabiranja kvalifikacijskih točk sem z operacijo počakal do konca sezone.

Letošnje Olimpijske igre  – tvoji vtisi/spomini?

Vtisi in spomini z OI iger so zame nekaj najlepšega, kar se mi je v življenju lahko zgodilo. Zelo sem ponosen, da sem častno zastopal Slovenijo. Za vedno mi bo ostala v spominu otvoritvena slovesnost, na kateri sem se počutil resnično veličastno. Športniki smo se veliko družili, vzdušje je bilo zelo pozitivno. Za piko na i pa je bil moj tekmovalni dan, na katerega sta me prišla podpirat in zame navijat starša in kjer sem z 8. mestom nadgradil vsa svoja pričakovanja.  

Kako proti koncu ocenjuješ »projekt« Soči 2014?

Gostitelja OI lahko izredno pohvalim. Veliko je bilo denarja in dela je bilo vloženega, organizatorji so se s pripravami trudili po svojih najboljših močeh in jim je to prav zagotovo uspelo. Na vreme pa se vplivati ne da.

Kljub majhnosti, smo Slovenci s svojimi rezultati dokazali, da sodimo med najboljše športnike na svetu.

Na svoj dosežek sem izredno zadovoljen in nanj tudi ponosen. Po končanem projektu Sochi pa že nadaljujem z drugimi projekti….

Se pri tebi najde kak ritual/predmet za srečo?

V te stvari ne verjamem zelo. Res pa je, da z veseljem sprejmem kakršnokoli darilo prijateljev in oboževalcev ter ga shranim na posebno mesto.

Imaš vzornike in katere?

Moja sportna vzornika sta Eero Ettala in pa hokejist Anže Kopitar.

Hvala. Srečno – bomo vsi navijali zate še naprej!č