Zabava

Pastor, ki zabija gole

Petra Mauer
8. 2. 2014, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Z brazilskim nogometašem Marcosom Tavaresom, članom nogometnega kluba Maribor, sva se iskreno pogovarjala o času, ko so ga uresničene sanje skoraj pahnile v pogubo.

Šimen Zupančič

V rodni deželi je že v zgodnjih najstniških letih postal slaven športnik in zaradi tega izgubil kompas. Popival je v diskotekah, menjaval ženske kot po tekočem traku, se zabaval do zgodnjih jutranjih ur in zbujal s hudimi glavoboli. Bil je le še senca samega sebe – kot izgubljena duša je brezupno taval po svetu, brez pravih ciljev in vrednot. Potem pa je doživel razsvetljenje. Iz neodgovornega nogometaša se je spremenil v čudovitega moža in očeta štirih otrok ter vzornega pastorja. »Vse zaradi Jezusa,« je rekel.

Ko sem vstopila v čudovito hišo družine Tavares, ki stoji na prijetnem kraju v Šentilju, so me njeni družinski člani sprejeli z velikim nasmeškom. Dvojčici Hadassa in Ariele sta mi takoj prinesli pokazat roza telefona, petletni Joshua svoje avtomobilčke, devetletni Marcos pa se je le prijazno usedel zraven mene na kavč in mi ponosno povedal, da zna tudi on govoriti slovensko.
 
Izvedela sem, da hodi po očetovih stopinjah, saj je že sedaj odličen nogometaš. »Še posebej v Braziliji vsak deček sanja o nogometu,« je pojasnil njegov oče Marcos, ki ga je v ranih letih nogometna žoga spremljala tudi ponoči. »Stiskal sem jo k sebi, še ko sem spal. Pogosto smo se fantje pogovarjali in si zamišljali, kako lepo mora biti, če si znan in imaš slavo, denar …« Počasi, z veliko truda in garaških treningov, so njegove sanje postale resničnost, postal je prepoznaven.
 
»A imel sem veliko prijateljev, z njimi smo hodili v disko, popivali, se družili z dekleti in ponočevali, tudi zapravljal sem več, kot zaslužil, in zaradi tega zabredel v finančne težave. Nisem vedel, kaj je prav in kaj ni, čeprav sta me oče in mama ves čas opozarjala na moje neodgovorno vedenje,« je razložil in dodal, da so njune besede naletele pri njem na gluha ušesa. »Ogromno smo se prepirali, saj sta vztrajala, da potrebujem disciplino, in mi dopovedovala, da si bom s takšnim življenjem uničil nogometno kariero.«
 
Šele ko je pri osemnajstih srečal Leticio, sedanjo ženo, je ugotovil, da je lahko miren večer ob ljubljeni osebi prav tako čudovit. »Še posebej naslednji dan je bilo prijetno, ko se nisem zbudil z glavobolom,« se je nasmehnil. »Šele s trezno glavo sem dojel, da po prekrokani noči na igrišču nisem mogel dati od sebe sto odstotkov. Nekaj časa sem se torej boril z dvema svetovoma. Želel sem se poboljšati, ampak me je še vedno vleklo na stara pota. Z Leticio sva se veliko prepirala, saj sem se še vedno z zabav vračal ob poznih jutranjih urah, čeprav se nama je vmes že rodil sin Marcos,« je pripovedoval in ljubeznivo pogledal eno izmed dvojčic v svojem naročju.
 

Zjutraj vedno posije sonce. Spremenil se je v Maleziji, kamor se je odpravil z družino za eno nogometno sezono. »Zelo dobra prijatelja, s katerima smo se pogosto družili,  sta ves čas govorila o Jezusu. Kar naenkrat sta bila vsak dan pred našimi vrati in nam razlagala o Bibliji. Le nasmehnil sem se, kadar sem ju poslušal, in si mislil svoje. Toda ko sem jima zares prisluhnil, sem dojel, da imajo njune besede smisel, še posebej ker je imel eden od njiju za sabo podobno zgodbo kot jaz. Vera ga je postavila na pravo pot in mu spremenila življenje na bolje. Takrat sem se odločil poglobiti vase, začel sem se boriti za družino, saj nas Bog ni ustvaril, da bomo na svetu sami. Spremenil sem odnos do vsega. Včasih sem po slabih tekmah šel popivat, stresal sem jezo nad Leticio, bil sem obupan, razočaran, črnogled, nato pa sem se začel s porazi soočati, bil sem bolj optimističen. V Bibliji je namreč zapisano, da lahko jočeš vso noč, zjutraj pa bo spet posijalo sonce. Zavedal sem se, da obstaja upanje v prihodnost in da nam bo Bog kmalu ponudil novo možnost za zmago.« 

Brazilec s slovenskim državljanstvom. Devetindvajsetletnik iz Porta Alegre je v Slovenijo prišel januarja leta 2008, ko je začel igrati za NK Maribor. »O Sloveniji nisem vedel ničesar in zato tudi nisem veliko pričakoval. Odšel sem v neznan svet in bil nad njim pozitivno presenečen. Niti v sanjah si nisem mislil, da je tako lepa, tako zelena. Na  začetku kariere sem si najprej privoščil tridnevno potovanje po deželi z avtomobilom – čudovita izkušnja!

Maribor me je popolnoma navdušil, še posebej prijetni so sprehodi po Lentu, pa tudi ljudje so me brez težav sprejeli, lepo sem se vklopil v ekipo …,« se je spominjal. »Najprej sem mislil, da bom pogrešal brazilsko hrano, saj smo veliki ljubitelji govejega mesa, tukaj pa jeste večinoma purana, piščanca. Toda prav nič mi ne manjka. Pogosto pripravim churrasco (goveje meso na žaru) – sem že pravi strokovnjak za pečenje –, razveselim se, kadar nam Leticia naredi božansko čokoladno sladico brigadeiro, ki jo obožujem prav tako kot palačinke in čevapčiče,« se je nasmehnil in dodal, da se je nekoliko slabše navadil le na nizke zimske temperature.

»V najhladnejših dneh si nadenem dvojne rokavice, kapo in najtoplejša oblačila, kar jih imam v omari. V mojem rojstnem mestu je zima junija, julija, ampak temperature nikoli niso nižje od minus dve ali tri stopinje Celzija.« Prve slovenske besede, ki se jih je naučil, so bile »Bog te blagoslovi«, danes pa je njegov besedni zaklad že zelo bogat.   


Več preberite v tiskani Jani (št. 5, izid. 4.2.2013).