Zabava

Angelca na uri joge

Tina Horvat / Obrazi
22. 11. 2012, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Doslej ju razen komentiranja v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa ni družilo prav veliko, razen tega, da obe izžarevata silno energijo.

Angelca Likovič, upokojena ravnateljica in klena zagovornica tradicionalnih vrednot, ki s ponosom vedno poudarja svoje kmečke korenine, je popolno nasprotje nekaj desetletij mlajše in zelo eterične Savine Atai, učiteljice obrazne in pomlajevalne obrazne joge, nutricionistke in pisateljice. Zato smo ju prejšnji teden postavili pred izziv: Savina bo Angelco uvedla v pomlajevalno jogo, Angelca pa bo svojo mlajšo sokomentatorko nekoliko »prizemljila« in jo konec prihodnjega poletja, za letos je namreč že prepozno, popeljala na svoj vrt in v kuhinjo, kjer bosta naredili zdravo zelenjavno ozimnico.

»Ah, dajte no, kakšna pomlajevalna joga obraza in celo prsi neki! Jaz tega ne potrebujem, raje grem delat na vrt in vlagat zelenjavo,« se je Angelca sprva branila našega izziva. Vendar njen upor ni dolgo trajal. Radovedna kot je, je sprejela izziv in se prepustila Savinini šoli joge.

Gube naj kar ostanejo, občutek pa je dober

»Ne gre samo za lepoto in mladost, gube so še najmanj, kar tare ženske,« ji je najprej razložila Savina. »Gre za dostojanstvo, ki ti ga prineseta zdravje in dobro počutje. Doslej še nisem našla vadbe, ki bi prekrvila možgane – joga obraza pa je prav to. Z aktiviranjem 57 obraznih mišic se aktivira tudi mišica temporalis, ki prižge žleze v glavi ... Ko začnemo pravilno trenirati obraz, s tem ne brišemo samo gub ter odpravljamo posledic gravitacije v obliki vrečk, podbradka, očesnih mešičkov, morebitnega nihanja teže, ampak negujemo tudi notranje organe, živčni in celoten endokrini sistem.«

Najprej sta naredili vajo za ogrevanje ustnih mišic. »Angelca, odprite usta in povlecite ustnice noter, ne da bi jih zaprli. Lička pa ven! Zaprite oči in ne popustite. Zdaj pa glavo nagnite nazaj, stisnite pesti in roke stegnite navzgor. Tu se vaja šele začenja. Torej, usta noter, lička ven ... A čutite, da imate aktivirane vse mišice v glavi?« je Savina uvajala še nekoliko nezaupljivo učenko.

Uf, kaj se grem!

»Seveda čutim, še preveč, ker sem preveč na silo stiskala mišice. Uf, res je fino! Ja, to te res segreje in prekrvi in je super, saj obraz res nikoli ne telovadi. Moje gube naj kar ostanejo, občutek po tej vaji pa je zelo dober,« se je veselila Angelca po izvedeni vaji.

To pa zato, je razložila Savina, ker so mišice obraza zelo pomembne. »Ko mišice na obrazu padajo in usihajo, se enako začne dogajati z našo življenjsko energijo na vseh področjih, in nasprotno. Ko se enkrat zavemo, kako zelo dragoceno je področje od vratu navzgor, ga z velikim spoštovanjem začnemo pravilno uporabljati in z njim vaditi. In ja, včasih si s tem (sploh na začetku) pridelamo bolečino v mišicah, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo. Ampak prav to je del zabave.«

»Marija sveta, kaj Savina vse ve in zna!« se je čudila Angelca. In čudila se je tudi sebi oziroma temu, kar se gre pri svojih letih. Saj je vendar še dan prej odločno zavračala te »nezemeljske« zadeve in je v izziv privolila bolj zaradi prijaznosti in spoštovanja do Savine kot pa zaradi navdušenja nad obrazno jogo.

Več preberite v tiskanih Obrazih (izid: 22.11.2012).