Sta novice (niso vidne)

Se bo gorivo zaradi krize v Egiptu podražilo

STA/M.J.
3. 7. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju občutno zvišale.

Dolenjski list

Trgovci z nafto kot vzrok navajajo vse večje bojazni, da utegne zaostrovanje politične krize v Egiptu negativno vplivati na regijo in povzročiti težave pri dobavi nafte. Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena avgusta, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 2,25 dolarja na 101,85 dolarja za 159-litrski sod. V torek se je ameriška nafta podražila za 1,61 dolarja na 99,66 dolarja, kar je največ po lanskem maju.

Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se v Londonu podražile za 1,13 dolarja na 105,13 dolarja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Na naftnem trgu vlada resna zaskrbljenost glede položaja v Egiptu in možnosti, da se nemiri razširijo na sosednje države Bližnjega vzhoda," je za agencijo AFP povedal analitik pri družbi CMC Markets v Sydneyju Michael McCarthy.

"Pravzaprav ne gre le za Egipt, vlagatelji so pozorni tudi na položaj v Libiji in Siriji," je dodal.

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je v televizijskem nagovoru v torek zvečer kljub množičnim protestom, ki so znova zahtevali žrtve, zavrnil možnost odstopa. Poudaril je, da je bil pred dobrim letom izvoljen na svobodnih volitvah in da bo ostal na položaju.

Neznani napadalci naj bi v streljanju na Mursijeve privržence, ki so protestirali pred univerzo Kairu, ubili najmanj 16 ljudi, okoli 200 je bilo ranjenih, so danes zjutraj sporočili z egiptovskega ministrstva za zdravstvo.