Zimski športi

Soči: Kopitar ne bo nastopil!

STA/N.J.
6. 1. 2014, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Selektor slovenske hokejske reprezentance Matjaž Kopitar je danes sporočil, na katere hokejiste bo računal na bližnjem olimpijskem turnirju v Sočiju. Na seznamu ni presenečenj, okostje ekipe pa sestavljajo igralci, ki so si nastop na OI priborili na lanskih kvalifikacijah na Danskem.

Krater media agency / Grega Wernig

Razkritje imen hokejistov, ki bodo zastopali Slovenijo na olimpijskem tekmovanju, je vzbudilo veliko zanimanja. Hokejska zveza Slovenije je konec lanskega leta obljubila, da bo seznam v javnosti v začetku leta 2014, danes ga je na zelo dobro obiskani novinarski konferenci v Ljubljani Kopitar tudi razkril. Marsikdo je presenečen, da na seznamu ni njegovega mlajšega sina.

Kot je poudaril selektor, za večino od 25 imen na seznamu ni bilo dvomov. Večina ključnih igralcev ni bila vprašljiva, nova sta - v primerjavi z lanskimi kvalifikacijami v Vojensu - edini igralec iz lige NHL in prvi slovenski zvezdnik Anže Kopitar ter sveži član moskovske ekipe CSKA Jan Muršak. Matjaž Kopitar se je tako moral odločiti le za nekaj igralcev tretjega in četrtega napada, v primerjavi z Vojensom pa je razlika tudi en branilec več: takrat jih je imel sedem, v Sočiju jih bo osem. Novinec bo Matic Podlipnik.

Nekaj jih bo razočaranih

"Če bi imeli sto enakovrednih igralcev, bi bilo lažje, potem bi bilo mogoče 75 razočaranih. Zdaj jih nekaj sicer bo razočaranih, a tako je v tem športu. Status pri nekaterih se je od Vojensa spremenil, nekateri so napredovali, nekateri nazadovali ... Če nisi na vrhuncu v klubih, ne moreš biti v reprezentanci," je za uvod dejal Kopitar in potem začel razkrivati podobo olimpijske ekipe.

 

Gašperja Kopitarja, mlajšega brata Anžeta Kopitarja, ni na seznamu.

"Pri vratarjih vsi vemo, za kaj gre. Vsi, ki so bili v Vojensu, bodo tudi člani olimpijske delegacije, torej Kristan, Gračnar in Hočevar. Za razliko od Vojensa bomo šli na težko tekmovanje z osmimi branilci. V Innsbrucku se je zelo izkazal Matic Podlipnik. On je ob Gregorcu, Pavlinu, Tavžlju, Kranjcu, Pretnarju, Robarju, Kovačeviču naš osmi branilec. V napadu do številke 12 nimamo težav, 13. in 14. pa sta zmerom vprašljiva. Za prve tri vemo, Jeglič, Tičar, Sabolič, konstanta sta brata Rodman in Jan Urbas, imamo zdaj člana CSKA Jana Muršaka, pa Anežeta Kopitarja. Sledijo Boštjan Goličič, Žiga Pance in Aleš Mušič in, mislim, da letos najbolj konstantno igrata v svojih klubih in sta naša prihodnost: iz Ljubljane Miha Verlič in drugi strelec francoske lige Anže Kuralt. Pa seveda Tomaž Razingar, naš kapetan," je 25 olimpijcev razkril Kopitar.

Reuters

V mislih ima seveda tudi nekaj rezervnih imen, če bodo izbranim igralcem nastop onemogočile poškodbe, vendar o njih zdaj še ni želel govoriti. Med udeleženci kvalifikacij v Vojensu, ki ne bodo nastopili na OI, pa so Rok Pajič, Luka Bašič in Gašper Kopitar.

Na OI bodo tako šli:

- vratarji Robert Kristan (Nitra/Slovaška), Andrej Hočevar (Epinal/Francija), Luka Gračnar (Salzburg/Avstrija);
- branilci Blaž Gregorc (Pardubice/Češka), Žiga Pavlin (Troja Ljungby/Švedska), Andrej Tavželj (Rouen/Francija), Aleš Kranjc (Köln/Nemčija), Klemen Pretnar (VSV Beljak/Avstrija), Mitja Robar (Krefeld/Nemčija), Sabahudin Kovačevič (Karaganda/Kazahstan) in Matic Podlipnik (Dukla Jihlava/Češka) ter
- napadalci Žiga Jeglič (Ingolstadt/Nemčija), Rok Tičar (Köln/Nemčija), Robert Sabolič (Ingolstadt/Nemčija), Marcel Rodman (Schweninger/Nemčija), David Rodman (Oskarsham/Švedska), Jan Urbas (München/Nemčija), Jan Muršak (CSKA Moskva/Rusija), Anže Kopitar (Los Angeles Kings/ZDA), Boštjan Goličič (Briancon/Francija), Žiga Pance (Bolzano/Italija), Aleš Mušič (Telemach Olimpija), Miha Verlič (Telemach Olimpija), Anže Kuralt (Epinal/Francija) in Tomaž Razingar (Troja Ljungby/Švedska).