Zimski športi

Tina Maze po še en globus

STA / S.R.
13. 3. 2013, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Črnjanka Tina Maze, ki je bila četrta na torkovem drugem treningu smuka na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju, bo na današnjem smuku, ki se bo začel ob 11.30, lovila svoj tretji globus v sezoni.

Reuters

Potem, ko si je že priborila zmago v skupnem seštevku pokala in osvojila veleslalomski globus, bo skušala podobno storiti še v smuku.

Mazejeva, ki na drugem mestu smukaškega seštevka le točko zaostaja za vodilno in poškodovano Američanko Lindsey Vonn, bo osmi smuk sezone začela s startno številko 16, Ilka Štuhec, druga slovenska predstavnica, pa bo startala druga. Moški smuk na progi Silvano Beltrametti se bo začel ob 9.30, med 24 tekmovalci bo Andrej Šporn začel tekmo s številko ena, Rok Perko, drugi Slovenec, pa ima številko 10.

Tina Maze je v tej zimi 22-krat prišla med prvo trojico in si trenutno po številu zmagovalnih stopničk prvo mesto deli z avstrijsko legendo Hermannom Maierjem, ki je rekord postavil v sezoni 1999/2000. Mazejeva je v tej zimi zmagala na desetih tekmah in lahko postane peta v zgodovini, ki bi v eni sezoni osvojila 11 ali več zmag. To je doslej uspelo Avstrijki Annemarie Moser Pröll, Švicarki Vreni Schneider, Švedinji Anji Pärson in Američanki Lindsey Vonn. Slednja je to storila dvakrat, Schneiderjeva pa ima s 14 zmagami v sezoni 1988/89 največ prvih mest med vsemi v eni zimi.