Nogomet

Intervju: Leo Messi bi Brazilijo rad porazil doma

R.T.
23. 6. 2014, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po sobotni tekmi, v kateri je argentinski kapetan in adidas ambasador Leo Messi popeljal svojo ekipo do napredovanje med 16 najboljših ekip na svetu, je nogometni velemojster razkril svoje občutke in pričakovanja ob Svetovnem prvenstvu v Braziliji, izdal pa tudi marsikatero aktualno podrobnost.

Kadarkoli igra Argentina, so vse oči oprte v vas. Je napočil trenutek, ko boste s soigralci Argentino ponovno popeljali na pot stare slave?

To si resnično želim. Upam, da bo to poletje Argentina postala svetovni prvak. Zavedam se, koliko bi to pomenilo rojakom v domovini. V Brazilijo sem se odpravil, ker si z želim postati prvak in osvojiti Svetovno nogometno prvenstvo za svoje soigralce, svojo družino in moje sonarodnjake. Od sebe bomo dal 100 % - tako, kot vedno. Vendar pa je nogomet ekipni šport, kjer nisem pomemben samo jaz. Če ne bomo zmagali, nam to ne bo uspelo, ker se ne bomo dovolj potrudili. Smo motivirani, smo pripravljeni. 

Kaj ste se naučili iz poraza proti zelo dobri nemški reprezentanci na Svetovnem nogometnem prvenstvu leta 2010? 

Predvsem to, da če želi biti ekipa močna, mora biti povezana, igralci morajo igrati drug za drugega. Turnir je zelo kratek in le ena napaka lahko odloča ali ga boš nadaljeval ali pa boš potoval domov. Zelo smo bili razočarani nad porazom proti Nemčiji, ampak tisti dan so bili nasprotniki zares izjemni. Še vedno so. Naučili smo se, da moraš biti skozi celotno tekmo močno skoncentriran. Sedaj smo bolj osredotočeni na igro, kot kadarkoli prej. 

Nekateri so mnenja, da se bolj poistovetite z Barcelono kot z Argentino. Bi si želeli na tem turnirju to spremeniti?

Da, želim si zmagati za Argentino. Ljubim klubski nogomet in ljubim Barcelono, ki je moj dom od mojega 12. leta starosti, vendar pa sem se vedno počutil močno lojalnega svoji državi. Nikoli nisem prenehal biti Argentinec in tega si nikoli ne bi želel. Na to sem zelo ponosen. Želim si, da bi bil za svojo državo lahko tako uspešen, kot sem za svoj klub. Celotna ekipa razmišlja enako. 

V skupinskem delu se boste pomerili z Bosno, Iranom in Nigerijo. Se vam zdi skupina lahka?

Takšno razmišljanje je zelo nevarno. Ljudje nas lahko vidijo kot favorite skupine, in verjetno to tudi smo, ampak na Svetovnem nogometnem prvenstvu vsak lahko premaga vsakega. Za reprezentanci kot sta Bosna in Iran je igranje na Svetovnem nogometnem prvenstvu vrhunski dosežek in ekipi sta zelo navdušeni. Vsaka ekipa, ki se je uvrstila na zaključni turnir, je na svoji poti premagala dobre ekipe in zagotovo si želijo tudi naš skalp. Tudi Nigerije je zelo nevarna. So stalni udeleženci Svetovnih nogometnih prvenstev in samo vprašanje časa je, kdaj jim bo uspel odmevnejši rezultat. Res je, obstajajo tudi težje skupine, vendar tudi naša še zdaleč ni lahka. 

Koliko bi vam pomenilo z Argentino slaviti na brazilskih tleh, bi bila zmaga še nekoliko slajša?

Lagal bi, če bi rekel, da to ne bi bilo nekaj posebnega. Finale Brazilija proti Argentini na stadionu Maracana!? To bi bilo sanjsko, mar ne! Lahko si le predstavljate, koliko bi ljudem v domovini pomenilo, če bi premagali Brazilijo – o tem bi se govorilo za vedno. Vem, kako strastni so naši navijači, nič manj kot brazilski in to je fantastično. V Braziliji bomo imeli veliko navijačev, tako da upam, da se bomo počutili kot doma. 

Ob gledanju katerega nogometaša ste kot otrok najbolj uživali v času Svetovnih nogometnih prvenstev, se kakšnih trenutkov še posebej spominjate?

Vedno sem občudoval Pabla Aimarja. Igral je za River in pogosto sem spremljal njegove predstave, saj je bil moj najljubši nogometaš. Da sem lahko zaigral skupaj z njim, je bilo zame nekaj posebnega. Čeprav sem bil takrat še zelo mlad, se spomnim tudi Diega Maradone na Svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1994. Ko sem bil malo starejši, sem rad spremljal Zidana, Ronalda, Ronaldinha in Rivalda. Bili so vrhunski nogometaši, od katerih sem se kot mlad nogometaš zares lahko veliko naučil. 

Kako se je spremenil vaš način igranja? Ste isti Leo Messi, kot ste bili, ko ste kot otrok igrali na ulicah?

Moj način igranja je več ali manj ostal enak, tako igram od otroštva. Veliko sem se naučil in izpopolnil, kjerkoli sem igral; veliko več tehničnega znanja in obvladovanja žoge pa sem pridobil, ko sem se iz Argentine preselil v Španijo. Naučil sem se tudi taktične igre, vendar najbolj uživam, ko sva le jaz in žoga – ko napadam. 

Kako velika čast je biti kapetan Argentinske reprezentance?

To je ogromna čast, ena najvišjih, ki te kot Argentinca lahko doleti. Alejandro Sabell je dejal, da je kapetanski trak pomagal moji igri. Kapetanski trak te namreč na nek način sili k temu, da bolj razmišljaš, kako lahko še bolj pomagaš svoji  ekipi. V tem zelo uživam.  

Ali zelo vpliva na vase obnašanje na igrišču?

To, da sem kapetan, ne ovira moje igre. Tudi izven igrišča se do svoji soigralcev obnašam enako, kot prej. Ostal sem enak, vedno sem na voljo vsakomur, ki potrebuje pomoč. Spominjam se, kako so bili starejši igralci vedno dobri z menoj, ko sem bil mlajši in tudi sam si želim biti dober do njih. To je zelo pomemben del kapetanske funkcije. 

Kako, v taktičnem smislu, vidite igro Argentine na letošnjem prvenstvu? Imate izredno talentiran napad … 

Alejandro Sabella je zelo dober pri variiranju naše igre in tako smo s stilom prišli skozi kvalifikacije, zaradi česar smo še bolj samozavestni. Da smo južnoameriške kvalifikacije končali na prvem mestu, je izredno velik dosežek. Z menoj smo za Gonzalom Higuainom igrali  različico 4-4-1-1, prav tako pa smo se posluževali različice 4-3-3. Imamo veliko vrhunskih igralcev, kot so Higuain, Sergio Aguero, Angel di Maria, Carlos Tevez, Ezequiel Lavezzi, Rodrigo Palacio, Javier Pastore, Erik Lamela, Ricky Alvarez, zato pričakujem veliko zadetkov.  

Pri 26. letih vas imajo mnogi za najboljšega nogometaša na svetu. Lahko v naslednjih petih letih postanete še boljši?

Ne razmišljam o tem, da bi bil najboljši. O tem sodite, ko se bom upokojil. Vedno stremim naprej, kar sem osvojil, je zgodovina. Grem naprej, novim izzivom naproti. Vendar pa se vsak dan poskušam izboljšati. Vedno lahko izboljšaš del svoje igre. 100 % perfekcija ne obstaja. Pomagati svoji ekipi do zmage je vedno najbolj pomembna stvar, ne moji individualni dosežki. Ljudje velikokrat omenjajo moje zadetke, vendar so ti drugotnega pomena v primerjavi z dobivanjem tekem in osvajanjem tekmovanj. Moja motivacija je, da se vsak dan zbudim srečen, da sem profesionalen ter da se pri tem zabavam. 

Je adidasov Zlati čevelj nekaj, kar si želite dodati v svojo vitrino k ostalim trofejam?

Seveda! Želim si dosegati zadetke in če bi mi pri tem uspelo osvojiti še adidasov Zlati čevelj, bi bilo to zame res nekaj posebnega. Vendar, kar je še bolj pomembno – to bi pomenilo, da gre Argentini dobro. Ekipa dobitnica adidasovega Zlatega čevlja se običajno uvrsti v polfinale ali še dlje, in to je tisto, kar si želimo. 

Kako se pripravljate na tekmo Svetovnega nogometnega prvenstva? Se priprave lotite kako drugače?

Ne, priprave se lotim enako, kot za vsako drugo tekmo. Naj bo tekma Svetovnega prvenstva, Lige prvakov ali tekma Španskega pokala – na vse tekme se pripravi povsem enako. Vsaka tekma mora biti namreč obravnavana tako, kot da je finalna tekma, torej najpomembnejša tekma v tvoji karieri.                              

Kako preživite čas izven nogometnih igrišč?

Poizkušam ne spreminjati svojega življenjskega sloga, želim si biti popolnoma običajen moški. Sem običajen moški, samo nogomet igram, to je vse. Za svojo družino in prijatelje sem samo Leo. Tako lahko ostaneš na realnih tleh. Rad poslušam glasbo, gledam TV, se pogovarjam s prijatelji. Tako najlaže ostanem spočit in svež za naslednje tekme.