Nogomet

Dva slovenska nogometaša po Predinovem zgledu nad sodnika

jb
25. 4. 2014, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Roman Rogelj, namestnik disciplinskega sodnika Nogometne zveze Slovenije, ni pokazal niti trohice usmiljenja za dva nogometaša iz 2. SNL, ki sta v razmiku treh dneh nase opozorila tako, da sta se spravila na sodnike. Torej na osebe, ki so v nogometu še posebej zaščitene, na osebe, ki so v tem športu dejansko nedotakljive.

Grega Wernig

Kaj se je dogajalo na tekmi 21. kroga 2. SNL med Šmartnim in Veržejem, smo v zadnjih dneh izdatno poročali. Tilen Kompan, nogometaš domače ekipe, je po rdečem kartonu, ki ga je prejel v 74. minuti, izgubil razsodnost, svoje frustracije pa je znesel nad sodniki. Pozneje je sicer v pogovoru za Ekipo poudaril, da Radeta Obrenovića ni udaril, kot se je govorilo, hkrati je razkril, da gre za sodnika, ki je»do igralcev žaljiv, aroganten in vzvišen«. »Njegovo obnašanje do nas je ponižujoče, ko je tako, človeku prej ali slej prekipi,«je še dodal. Ne glede na vse za Romana Roglja, namestnika disciplinskega sodnika NZS, to ni bila olajševalna okoliščina. Kompana je tako res ostro kaznoval, krovna organizacija mu je izrekla kazen v obliki prepovedi igranja za dobo kar sedmih mesecev!

Igralec ekipe Šmartno 1928 Tilen Kompan je bil izključen v 74. minuti tekme zaradi drugega rumenega kartona, ki ga je dobil zaradi brezobzirne igre, po izključitvi pa je žalil sodnika. Po koncu tekme je pričakal sodniško trojko v klubskih prostorih na poti do njihove garderobe in sodnika najprej žalil, ko pa so šli mimo in se po stopnicah od njega že oddaljili, pa jih je dohitel in sodnika odrinil z rokama v zgornji del telesa. Morebitni obračun s sodnikom mu je preprečila redarska služba in nekateri izmed igralcev in funkcionarjev domače ekipe, ki so ga obvladali, pri čemer je grozil sodniku. V skladu s točko I. G. 2 Splošnih navodil NZS - disciplinska politika organov vodenja lig NZS - se za izključitev zaradi drugega rumenega kartona igralcu izreče kazen prepovedi nastopanja na eni tekmi, v skladu s točko I. E omenjenih navodil se za grožnje sodniku igralcu izreče kazen prepovedi nastopanja na treh tekmah, za žaljenje sodnika po izključitvi kakor tudi za žaljenje po koncu tekme ob prihodu v klubske prostore obakrat kazen prepovedi nastopanja na dveh tekmah, medtem ko se za odrivanje sodnika, v skladu s točko I. F. 6 že omenjenih navodil, igralcu izreče časovna kazen prepovedi nastopanja za dobo treh mesecev. Upoštevajoč navedeno obrazložitev in dejstvo, da med koncem tekočega in začetkom naslednjega tekmovalnega leta ni uradnih tekmovanj, se v skladu z določili 6/1., 9/2(3), 10/1., 19/1(1)., 19/1(6). in 20 člena DP igralcu za naštete prekrške izreče enotna kazen prepovedi nastopanja za dobo sedmih mesecev od dneva izdaje tega sklepa, je bilo izdatno pojasnilo NZS.

Odrinil ga je s telesom

Zaradi obračunavanja s sodnikom je bil ostro kaznovan tudi Dejan Urbanč, nogometaš Krškega. Igralec, ki je v 1. SNL za Celje in Olimpijo odigral 141 tekem, je na tekmi z Dobom v 32. minuti s telesom odrinil sodnika, kar mu je »prineslo« štiri mesece na hladnem. Pri izreku kazni je bilo upoštevano dejstvo, da v premoru med koncem tekočega in začetkom naslednjega tekmovalnega leta ni uradnih tekmovanj, kakor tudi olajševalna okoliščina, saj se je izključeni igralec za svoje vedenje po koncu tekme opravičil sodniku, je v obrazložitvi zapisal Rogelj.