Nogomet

Uganete, kdo je temu malčku rešil življenje?

J.P.
23. 3. 2014, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Razvajen, nadut in preplačan so nekatere izmed bolj okusnih besed, ki jih je mogoče slišati v zvezi z njim. Njegov vozni park prestižnih vozil in trofejno dekle gotovo vzbujata določeno mero zavisti, a ne da bi ga osebno poznali, se je težko ogreti za nekoga, ki je sebi v čast odprl muzej.

Vendar pa so na začetku tega tedna na dan prišle določene informacije, ki bi lahko popravile krhek ugled sodobnih nogometašev, za katere včasih le stežka rečemo, da so v stiku z realnostjo.

V roke devetindvajsetletnega Cristiana Ronalda je namreč priromalo pismo staršev desetmesečnega fantka, ki je potreboval operacijo možganov. Prosila sta ga, če bi za dobrodelno dražbo, s katero nameravata zbrati denar za poseg, daroval nogometni dres in par nogometnih čevljev. Ronaldo na to ni pristal – očitno se ga je zgodba družine Erika Ortiza Cruza dotaknila do te mere, da mu je plačal celotno operacijo v vrednosti slabih 60.000 evrov in še niz poznejših zdravljenj, posamično v vrednosti okrog 6.000 evrov. Kaplja v morje za nekoga, ki tedensko zasluži dobrih 650.000 evrov.

Leta 2013 je zaslužil 39,5 milijona evrov (17 milijonov evrov letne plače, 500.000 evrov nagrad in 22 milijonov evrov drugih prihodkov). Več od njega je zaslužil le Lionel Messi: 41 milijonov evrov (12,5 milijona evrov letne plače, 2,5 milijona evrov nagrad in 26 milijonov evrov prihodkov od sponzorskih pogodb). 

Kaj lahko si je o njegovi potezi misliti svoje, vendar pa je to samo zadnje v vrsti dobrodelnih dejanj nogometne zvezde. Pred dvema letoma je spoznal devetnajstletnega fanta iz Las Palmasa na otoku Gran Canaria. Nuhazet Guillen, fanatičen navijač Real Madrida, je bil povabljen na tekmo v Madrid. Imel je raka na hrbtenici. Bil je vznesen, ko mu je Ronaldo posvetil gol. Pozneje so njegovi starši povedali, da je edino upanje zanj nova oblika zdravljena, ki pa si je niso mogli privoščiti. Čez nekaj dni so dobili klic Ronaldovega agenta, ki je v njegovem imenu ponudil financiranje zdravljenja. Na žalost je fant lani izgubil bitko z boleznijo.

Ronaldo je na začetku letošnjega leta prejel zlato žogo, ki jo podarijo najboljšemu nogometašu na svetu in ki bržda predstavlja vrhunec nogometaševe kariere. Med zahvalnim govorom so ga oblile solze, a vseeno ni pozabil na obljubo, ki jo je nekaj mesecev pred tem dal skupini obolelih za levkemijo. Prosili so ga namreč, naj jih omeni, če bo zmagal, Ronaldo pa svoje besede ni snedel. Ta zgodba bi se kaj lahko razpletla drugače, saj je še pred nekaj leti kazalo, da se ga bomo spominjali kot izjemno nadarjenega, a obenem tudi kot razvajenega nogometaša.

V obdobju, ko je v Veliki Britaniji igral za Manchester United, je slovel po svoji objestnosti. Angleške navijače je nadalje razjezil na svetovnem prvenstvu leta 2006, ko je na tekmi med Anglijo in Portugalsko domnevno pripomogel k izključitvi Wayna Rooneyja, nato pa pomežiknil proti portugalski klopi. Pa vendar se zdi, da mu negodovanje ljudi le daje zaleta. Tako je dejal: »Nekateri gledalci me želijo izžvižgati, ker sem dobrega videza, bogat in vrhunski nogometaš. Zavidajo mi.«

K njegovemu slovesu nikakor ni pripomogel incident iz leta 2009, ko je imel v bližini letališča v Manchestru nesrečo s svojem ferrarijem. Žrl se zaradi tega gotovo ni, saj njegova garaža premore kar nekaj luksuznih avtomobilov.

Za svoje kritike je utelešenje plehkega sodobnega nogometaša, ki se peha za denarjem in se z veseljem prodaja – z njegovimi lastnimi besedami: »Nikoli nisem skušal skrivati, da nameravam postati najboljši.«

Vseeno pa se zdi, da je, odkar je iz Anglije prišel v Madrid, dozorel. Ko je denimo leta 2004 na TV-ju videl enega izmed tistih, ki so preživeli usodni cunami, oblečenega v njegov dres, se je odpravil v Indonezijo in daroval denar za obnovo. Leta 2009 je za rakom zbolela njegova mati; takrat je daroval 120.000 evrov, da so na njegovem rojstnem otoku Madeira lahko zgradili bolnišnico, kjer se je zdravila. Leta 2011 je daroval denar za šolo v Gazi, leto pozneje pa je svoj obraz posodil kampanji za ozaveščanje mladih o nevarnostih aidsa in odvisnosti od drog. Ronaldo je tudi svetovni ambasador mednarodne organizacije, ki se bori za pravice otrok, Save the children. Včasih morda res sodimo prehitro.