Nogomet

Še ni razkril seznama ...

jb
12. 11. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Začel se je teden, v katerem se bo slovenska reprezentanca zbrala še zadnjič v letu 2013. Selektor Srečko Katanec seznama nogometašev, na katere bo računal, še ni razkril, to naj bi storil v teh dneh. Nekaj več časa si je vzel, ker bo tekma s Kanado šele naslednji torek, v Celju se bo začela ob 18. uri.

Katanec bo tokrat nekoliko prevetril izbrano vrsto, priložnost bo ponudil nekaterim, ki jih v zadnjih mesecih ni bilo zraven. Eden takšnih je Robert Berić, ki mu je konec tedna odpadla tekma - Sturm bi se moral pomeriti z Riedom, a obračuna ni bilo zaradi obilnih padavin. Zagotovo zraven ne bo dveh, ki igrata na Japonskem, čeprav je Milivoje Novaković v odlični formi. Izkušeni Ljubljančan se je tudi tokrat vpisal med strelce, v 92. minuti je zatresel mrežo kluba Ventforter Kofu. Omiya Ardija je kljub temu izgubila z 1:2 in doživela že sedmi zaporedni poraz. Tokrat je bil za poraz kriv tudi Zlatan Ljubijankić, ki je v 55. minuti prejel drugi rumeni karton in moral predčasno pod prho. Dodajmo, da je Novaković do zdaj v japonskem prvenstvu dosegel enajst golov, kar ga uvršča na 12. mesto lestvice najboljših strelcev.

Kurtić do točke v Rimu

V Italiji smo si obetali derbi med Boštjanom Cesarjem in Valterjem Birso, a kaj, ko je igral le prvi. Ljubljančan se je v dresu Chieva trudil od prve do zadnje minute, ob tem pa prejel tudi svoj peti zaporedni rumeni karton. Svoje delo je opravil dobro, o čemer priča podatek, da ekipa Milana ni dosegla zadetka - bilo je 0:0. Birsa je obračun presedel na klopi za rezerve. Ko že govorimo o Milanu, omenimo, da je mladinska ekipa z 2:0 premagala Ternano, drugi gol na tekmi, na kateri je igral tudi Žan Benedičič, je dosegel Maks Barišić.

Do točke je v tokratnem krogu serie A prišel tudi Jasmin Kurtić, in to kar na gostovanju pri Romi. Vodilni klub serie A je vodil vse do konca rednega dela obračuna, nakar je v 94. minuti za remi pred 40 tisoč gledalci poskrbel Domenico Berardi. Kurtić je tekmo na Olimpicu začel na klopi, v igro pa prišel v 72. minuti. Ko je padel gol za izenačenje, je bil torej na zelenici rimskega stadiona. Dramatično je bilo tudi v Bergamu, kjer se je zdelo, da se bosta Atalanta in Bologna razšli z remijem. Toda v 93. minuti je v polno meril Marko Livaja in poskrbel za zmago domačih. Rene Krhin je za goste odigral vso tekmo. Že v soboto je Samir Handanović Interju pomagal do zmage nad Livornom, na San Siru je bilo 2:0. Pred 39.775 gledalci je Sarma odigral vso tekmo.

PSV tone vse niže

Na Nizozemskem pravo kalvarijo preživlja PSV. Velikan iz Eindhovna je na zadnjih petih tekmah v eredivisie slavil le enkrat, na zadnjih štirih obračunih pa osvojil zgolj točko. Njegovo krizo je v nedeljo poglobila NAC Breda, ki je z dvema goloma Keesa Kwakmana zaostanek z 0:1 spremenila v zmago z 2:1. Tim Matavž je tekmo začel na klopi za rezerve, v igro prišel v 82. minuti, a poraza svoje ekipe ni uspel preprečiti. PSV je po odličnem startu v novo sezono zdaj padel že na osmo mesto prve nizozemske lige. Precej boljši je Groningen, ki zaseda četrto mesto. Tokrat je v gosteh s 3:0 premagal Heracles, Andraž Kirm se med strelce ni vpisal, je pa igral do 62. minute.

Na Madžarskem je prvič po skoraj dveh mesecih v prvenstvu v polno meril Dalibor Volaš. Primorec je iz enajstmetrovke zabil drugi gol na obračunu s klubom Puskas AFC, ki ga je Debrecen premagal z 2:1. Njegov klub zaseda drugo mesto na lestvici, Volaš se je do zdaj veselil šestih ligaških zadetkov. Tokrat se je sicer prvič po štirih tekmah znašel v prvi enajsterici Debrecena. Omenimo še Roka Kronavetra, v prvi vrsti, ker je na tekmi med Györom in zadnjeuvrščenim Kaposvarom podal za edini zadetek na tekmi. Vratar Marko Ranilović za goste ob porazu ni igral, sedel je na klopi.

Köln doživel prvega

Mišo Brečko in Dominic Maroh sta končno le okusila grenkobo poraza, njun Köln je izgubil prvič v sezoni. Za kozličke je bilo usodno gostovanje pri Bochumu, pred kar 27.555 gledalci so domači slavili z 1:0. Maroh in Brečko sta odigrala vso tekmo, prvi se je za Köln boril od prve do zadnje minute, drugi je bil zamenjan v 77. minuti. Odločitev o zmagovalcu je padla v 66. minuti, ko je v polno meril Richard Sukuta-Pasu. Kljub porazu Köln še naprej vodi na lestvici druge nemške lige. Drugo mesto s točko manj zaseda Greuther Fürth, ki je tokrat s 3:0 premagal Paderborn, Gorana Šukala ni bilo v kadru domačih.

Slaviša Stojanović je v srbskem prvenstvu Crveno zvezdo popeljal do druge zaporedne zmage, na zadnjih štirih tekmah so Beograjčani osvojili 11 od možnih 12 točk. Tokrat je z 1:0 padel Rad, mestni obračun na stadionu Kralj Petar Prvi je z golom v deseti minuti odločil izkušeni Nenad Milijaš. »Tekma ni bila lepa za oko, na trenutke je bila celo preveč agresivna. Kar šteje, je zmaga nad vedno neugodnim nasprotnikom,« je bil zadovoljen Stojanović, ki tokrat ni mogel računati na Nejca Pečnika, Korošec je počival zaradi kartonov.

Lavrič po letu in pol

V avstrijski drugi ligi sta se konec tedna pomerila Horn in Kapfenberg, na prvi pogled je bil to obračun, ki si v slovenskem mediju ne bi zaslužil niti besedice. Toda tokrat si je - ne, ker si ga je ogledalo več kot tisoč gledalcev, pač pa za to, ker je v drugem polčasu za goste zaigral tudi Klemen Lavrič. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je bil dolgo brez kluba, številni so bili prepričani, da je že končal svojo kariero, toda Zasavec je imel drugačne načrte. Pred kratkim je podpisal za Kapfenberg, v petek je tudi debitiral, ko je v igro prišel v 79. minuti. In tako odigral svojo prvo tekmo po letu in pol! Pred tem je žogo nazadnje brcnil 6. maja 2012, ko je zaigral za Karlsruhe na obračunu z Eintrachtom iz Frankfurta.