Košarka

Goran ne rabi nasvetov

ps
2. 8. 2014, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po tekmi s Kanado je največja gneča nastala okrog direktorja te reprezentance Steva Nasha. Igralska legenda lige NBA je bil pred leti v Phoenixu tudi mentor Gorana Dragića, s katerim sta se ob snidenju prisrčno pozdravila.

Arsen Perić

Kako ste videli tekmo?
Slovenija je igrala dobro, bila je tudi dobro pripravljena. Zadovoljen sem tudi z našo igro, saj nismo veliko trenirali. Težko je igrati na polno, če nimaš toliko treninga, posebej proti ekipi, ki je tako dobra kot Slovenija.

Kaj ste dobrega videli v igri Slovenije?
Ima dober sistem igre, igralci so pametni, žoga veliko kroži, sprejemajo dobre odločitve. Mislim, da so igrali zelo dobro.

Kaj lahko naredi na SP?
Težko reči. Ko bo popolna, tudi z Goranom Dragićem, jo bo težko premagati.

Nenavadno je, da je še vedno aktiven igralec direktor reprezentance. Bi lahko tudi še igrali?
Mogoče, a oboje vseeno ne gre. Moral sem se odločiti, že pred sedmimi, osmimi leti sem se zaradi velikih naporov v ligi NBA odločil, da za reprezentanco ne bom več igral. Lahko pa ji nekaj prispevam kot direktor.

Bili ste mentor Gorana Dragića. Vaše mnenje o njegovem napredku?
Zasluži si vse čestitke. Je odličen igralec, eden tistih, ki jih najraje gledam. Je zelo tekmovalen, še vedno napreduje in res sem ponosen nanj. Upam, da ga bom lahko gledal še dolgo.

Mnogi menijo, da bi moral letos igrati na all-star tekmi.
Imel je all-star sezono in zaslužil bi si igrati na tisti tekmi. A na Zahodu je toliko dobrih igralcev. Je pa zato v tretji najboljši peterki lige NBA, kar je morda še večja nagrada in dober podatek o njegovi kakovosti.

Ste, ko ste ga videli v Phoenixu, verjeli, da lahko postane tako dober?
Nisem si morda mislil, da bo dosegel all-star raven, gotovo pa sem videl, da lahko postane zelo dober. Ko sem ga opazoval leto, dve, sem videl, da iz njega še nekaj bo. Res lahko pred njim snamem klobuk, zdaj je eden najboljših branilcev v ligi.

Mu tudi zdaj lahko daste še kakšen nasvet?
Teh niti ne potrebuje več. Ve, kako je treba voditi moštvo, še naprej se bo gotovo izboljševal in šel naprej svojo pot. Je zelo inteligenten, trdo dela, mojega nasveta ne rabi.

Lahko Phoenix naslednjo sezono pride v končnico?
Lahko, fantje bodo starejši za leto dni, kar je pomembno, bolje se bodo poznali s trenerjem, gotovo bodo imeli lepe možnosti.

Kaj pa vaši Lakersi?
Ne vem. V klubu čakajo na proste agente naslednje poletje. V ligi NBA se dogajajo cikli, včasih greš dol in se potem spet dvigneš. Lakersi so zdaj na dnu in potrebujemo čas.

V zadnjih dveh letih ste imeli veliko težav s poškodbami. Upanja na naslov lige NBA, ki ga nimate, je najbrž konec.
O tem niti ne razmišljam, zdaj si le želim ostati zdrav in odigrati čim več tekem. Če bo tako, me bo zagrabila tudi tekmovalna mrzlica, a lepo po vrsti ...

Najbrž je frustrirajoče imeti toliko težav po tem, ko ste v Lakerse prišli ravno zato, da postanete prvak?
Je, zelo. Ekipa sicer takrat morda niti ni imela prave kemije, da bi postala prvak, a težave z zdravjem so me res prizadele. Prej v vsej karieri nisem imel velikih težav, zdaj pa se je sreča obrnila.

Stari ste 40 let, bo to vaša zadnja sezona?
Da, to bo moja zadnja sezona v ligi NBA. Še vedno rad igram, rad treniram, upam pa, da me po koncu kariere čaka še veliko let življenja.

Nameravate po karieri postati trener?
Z bratrancem imava produkcijsko podjetje za izdelavo filmov, rad bi nadaljeval delo v reprezentanci.