Bencin

Rosberg bližje, a Hamilton še vedno v boljšem položaju

STA
9. 11. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec dirke v brazilskem Sao Paulu, predzadnje preizkušnje svetovnega prvenstva formule 1 v sezoni 2014. Drugo mesto je osvojil vodilni v skupnem seštevku, njegov moštveni sotekmovalec Britanec Lewis Hamilton, tretji pa je bil domačin Felipe Massa (Williams).

Reuters

Za Rosberga je današnja zmaga peta v sezoni, a šele prva po slavju na domači dirki v Nemčiji 20. julija. Hamilton, ki je doživel prvi poraz po petih zaporednih zmagah na zadnjih dirkah, pa je kljub temu ohranil prednost v skupnem seštevku, razlika med Mercedesovima dirkačema je zdaj 17 točk.

Odločitev o prvaku bo padla šele na zadnji dirki v Abu Dabiju 23. novembra, na kateri bodo prvič v formuli delili dvojne točke, zmagovalec jih bo dobil 50, drugouvrščeni pa 36. Prav zato takšen razplet, kot je bil danes v Braziliji, Rosbergu ne bo zadoščal: moral bo računati še na pomoč katerega od tekmecev, ki bi se vrnil med oba Mercedesova dirkača na vrhu, če želi osvojiti prvi naslov svetovnega prvaka. Britancu pa po drugi strani zdaj zadošča lagodna vožnja za moštvenim tekmecem, pa bo tudi z drugim mestom prišel do drugega naslova svetovnega prvaka po letu 2008.

Dirka v Braziliji ni postregla s kakšnimi presežki. Kot že tolikokrat v sezoni sta bila Mercedesa precej boljša od tekmecev, le vlogi v internem boju sta bili tokrat zamenjani. Serijski zmagovalec zadnjih dveh mesecev Hamilton je vendarle moral priznati poraz, pa čeprav se ni predal zlahka. Odločitev pa je padla v 28. krogu; takrat je šel Rosberg prvi v bokse, Hamilton pa je skušal s starim kompletom pnevmatik še pritisniti na plin in pridobiti kakšno desetinko. A končalo se je slabo, z izletom izven steze, na srečo pa ni ničesar zadel, tako da je lahko nadaljeval dirko. Vendar je bila časovna izguba ravno takšna, da se pozneje ni več mogel aktivno vključiti v boj za najvišjo stopničko.

"Zelo sem zadovoljen s celotnim koncem tedna. Lahko sem nadzoroval položaj, vedel sem, kje je Lewis. Vse je delovalo odlično in tudi ekipa je svoje delo opravila stoodstotno," je po dirki dejal Rosberg. Zdaj ima Nemec 317 točk, Lewis Hamilton pa 334. Oba sta že nekaj časa edina kandidata za naslov, saj sta najbližja tekmeca iz Red Bulla že precej zadaj: Daniel Ricciardo ima 214 točk, svetovni prvak Sebastian Vettel, za katerega je tudi že dolgo znano, da naslova ne more ubraniti, pa je četrti s 159. "Zanimiva dirka, dobro sem se zabaval. Naredil sem napako, sicer pa je avto deloval odlično in lahko vse le pohvalim," se zaradi drugega mesta ni preveč vznemirjal Hamilton.

Na današnji dirki je do stopničk na navdušenje domačih navijačev prišel še Felipe Massa, čeprav ni imel najbolj enostavnega dne; najprej je zaradi prehitre vožnje v boksih dobil petsekundno kazen, pri zadnjem postanku pa se je pomotoma najprej ustavil pri McLarnu in šele po nekaj sekundah zapeljal k svojim mehanikom. Za njim pa sta bila Jenson Button in Sebastian Vettel. Fernando Alonso in Kimi Räikkönen sta uprizorila zanimiv dvoboj moštvenih sotekmovalcev, a pri Ferrariju bi zelo radi videli, da se ne bi borila zgolj za šesto mesto, ki ga je na koncu osvojil Španec. Do točk pa so privozili še Nico Hülkenberg, Kevin Magnussen in Valtteri Bottas.

Zadovoljni so bili tudi pri Mercedesu, za nemško tovarno je to že 11. dvojna zmaga v sezoni, s čimer so popravili rekord McLarna iz leta 1988, ko je bil desetkrat najboljši z obema avtomobiloma. "Za Nica je bila to pomembna zmaga s psihološkega vidika, ker se je uspešno vrnil. Zdaj bo o vsem odločal Abu Dabi in prepričan sem, da tam nihče ne bo nikomur nič podaril," je dogajanje ocenil vodja ekipe Toto Wolff.