Sod smodnika

Teroristi ubili najmanj 19 ljudi, med žrtvami najmanj 15 policistov in duhovnik

S.R.
24. 6. 2024, 07.43
Posodobljeno: 24. 6. 2024, 11.28
Deli članek:

V Dagestanu, avtonomni ruski republiki na severnem Kavkazu, so se včeraj zvečer prižgali alarmi. V več mestih po Dagestanu so skorajda istočasno zabeležili teroristične napade.

Profimedia
Teroristični napad v Dagestanu.

Islamski skrajneži so v mestih Mahačkala in Derbent med drugim napadli pravoslavno cerkev, sinagogo in policijsko postajo, pri čemer so ubili pravoslavnega duhovnika in več policistov. Spopadi so se zavlekli globoko v večer in noč, ob informacijskem kaosu na spletu zato do današnjega jutra ni bilo jasno, za kako obsežen napad je pravzaprav šlo. Po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax je umrlo najmanj 15 policistov.

»To je tragedija za Dagestan in za celotno državo,« je danes zjutraj na Telegramu poudaril guverner Dagestana Sergej Melikov. Potrdil je, da je bilo med žrtvami »terorističnega napada« več kot 15 policistov, a ni pojasnil, koliko jih je bilo ubitih in koliko le ranjenih. Melikov je dejal še, da je med smrtnimi žrtvami tudi več civilistov, vključno s pravoslavnim duhovnikom Nikolajem Kotelnikovom, ki je v Derbentu maševal več kot 40 let. Skupno je bilo ubitih najmanj 19 oseb, še 25 pa jih je ranjenih. Policisti so po besedah guvernerja na drugi strani ubili šest teroristov, več pa so jih pridržali, a so številni pobegnili.

Profimedia
Spopadi med policisti in teroristi so se zavlekli v noč.

Gre za nov krvav teroristični napad na ruskih tleh po masakru v Moskvi, kjer so pred tremi meseci teroristi ubili kar 145 ljudi. Odgovornost za napad je takrat prevzela islamska država, natančneje njihova podružnica v Afganistanu ISIS-K. Džihadisti se tokrat še niso oglasili. »Vemo, kdo organizira te teroristične napade in kaj je njihov cilj,« je naznanil Melikov, ki pa podrobnosti ni pojasnil, a je spomnil na vojno v Ukrajini. Po poročanju ruskih medijev sta bila med napadalci tudi sinova enega vidnejših dagestanskih politikov.

Nemirna in slabo razvita regija Severnega Kavkaza - soseda Dagestana je Čečenija, kjer je ruska država v preteklosti bila krvavo vojno proti tamkajšnjim separatistom - velja za eno šibkih točk največje svetovne države, poroča STA. Melikov je razglasil tri dni žalovanja.