Čudež v Južni Afriki

Video: Pet dni po zrušenju zgradbe iz ruševin izvlekli preživelega

S.R.
11. 5. 2024, 17.22
Posodobljeno: 11. 5. 2024, 19.18
Deli članek:

Reševalci na jugu Južne Afrike, kjer se je v ponedeljek zrušila zgradba, nadaljujejo z reševanjem ujetih pod ruševinami. Upanja, da so med pogrešanimi še preživeli, je majhno, a se je danes zgodil čudež.

Alan Winde / X
Trenutek, ko so iz ruševin izvlekli preživelega delavca.

V mestu George v Južni Afriki se je v ponedeljek zrušila petnadstropna zgradba, ki je bila še v fazi gradnje. V času nesreče se je v zgradbi nahajalo 81 delavcev. Reševalci so pred dnevi potrdili, da je v tragediji umrlo 13 ljudi, 29 so jih rešili, še 39 pa jih je pogrešanih. Upanje za žrtve, ki so ostale ujete v ruševinah, je bilo neznatno, a je danes sledilo presenečenje, ki ga je guverner tamkajšnje province Zahodna Kaplandija Alan Winde označil za »nič manj kot čudež.« Potrdil je namreč, da so reševalci pet dni po nesreče izpod ruševin uspeli rešiti enega preživelega delavca.

Britanski BBC poroča, da so reševalci med delom slišali, da se pod ruševinami nahaja še vedno živa oseba. Z delavcem so uspeli vzpostaviti stik in mu dostaviti vodo. Nato so ga uspešno izvlekli na površje, kjer ga je že čakalo reševalno vozilo. Gre za 33-letnega delavca Gabriela Gambeja, ki so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico.

Reševalci se že vse od ponedeljka skozi ruševine prebijajo z žerjavi, vrtalnimi stroji in tudi golimi rokami, z operacijo pa nadaljujejo tudi danes. Po zadnjih podatkih se je število potrjeno mrtvih že povišalo na 14. Od preživelih se jih 13 zdravi v bolnišnici.