»Običajen strahopetec«

Foto: Zadrski socialdemokrati tarča zamaskiranca z vedrom »kemikalij«

S.R.
17. 2. 2024, 10.02
Posodobljeno: 17. 2. 2024, 12.09
Deli članek:

Predstavniki hrvaške Socialdemokratske stranke (SDP) so bili včeraj tarča neznanega napadalca, ki je nanje zlil neznano tekočino. Predsednik zadrske SDP Daniel Radeta je navedel, da je šlo za vedro »kemikalij.«

Facebook/ Daniel Radeta
Predsednik SDP Peđa Grbin je dejal, da gre za »običajnega strahopetca, ki si je zakril obraz.«

Na včerajšnjem shodu hrvaške stranke SDP v Zadru, ki so ga poimenovali »Boj za dostojanstvo,« se je odvil nenavaden incident. Ob prisotnih se je nenadoma pojavil zamaskiran moški, ki je v roki držal vedro z neznano tekočino. Z njo je polil predsednika zadrske SDP Daniela Radeto, z njim pa še nekatere preostale člane stranke, vključno s predsednikom hrvaške SDP Peđo Grbinom, so na Facebooku javili iz stranke. Kot poroča portal Morski.hr, je moški udeležence shoda polil z neznano črno tekočino in nato s kraja zbežal.

»Tik pred začetkom shoda za dostojanstvo me je moški brez dostojanstva in s skritim obrazom polil z vedrom kemikalij,« pa je na Facebooku zapisal Radeta, ki je dodal, da so shod nadaljevali brez obotavljanja, saj da jim taki ljudje ne bodo preprečevali svobodnega in javnega nastopanja. »Jaz si bom umil obraz in obleko, ti pa ne boš umil svojega obraza. Vendar ti ničesar ne očitam. Vem, da si samo patetičen in zmanipuliran,« je bil oster Radeta. Dodal je, da pa zameri vsem tistim, ki molčijo in ničesar ne naredijo, vključno z zadrskim županom in drugimi institucijami.

»Gre za še enega v vrsti napadov na Radeto, kje bil nedavno zaradi zahteve po odstranitvi sramotne freske ustaškega vojaka že žrtev fizičnega napada,« so še navedli v stranki. Grbin je po poročanju portala ob tem incidentu navedel, da je Radeto sredi Zadra napadel »običajen strahopetec, ki si je zakril obraz.« Dodal je, da je to edina stvar, ki so jo strahopetci sposobni, da se namreč »skrijejo za masko in mečejo stvari na druge, ker ne premorejo poguma, da bi svoja stališča izražali odkrito.« Grbin je poudaril še, da se strahopetcev ne bojijo ter da se je treba danes pogovarjati »ne samo o tem, kako dvigniti plače in pokojnine, temveč tudi o tem, kako zagotoviti, da bodo ljudje na Hrvaškem živeli svobodno.« Po njegovih besedah gre za vprašanje same demokracije. »To bodo volitve za demokracijo,« je poudaril. Hrvaške volivce namreč letos čaka super volilno leto, saj bodo potekale tako evropske kot parlamentarne in predsedniške volitve.

Kot še poroča Morski,hr, dogodek preiskuje policija, ki je že začela kriminalistično preiskavo.