Odšli v Izrael

Ruskih rockerjev dolga roka Kremlja ni dosegla

R.T.
1. 2. 2024, 08.11
Posodobljeno: 1. 2. 2024, 08.13
Deli članek:

Tajske oblasti so zavrnile zahtevek Rusije za izročitev članov rusko-beloruske rockovske skupine Bi-2. Glasbenike so raje deportirale v Izrael.

Profimedia
Bi-2

V Bangkoku so včeraj na letalo proti Tel Avivu sedli člani rockovske zasedbe Bi-2. Te so tajski organi pregona aretirali, ker so na turističnem Phuketu delali brez ustreznih dovoljenj. Gre za glasne kritike vojne v Ukrajini, zaradi česar je Rusija zahtevala izročitev treh članov skupine. Tajske oblasti so pred tednom dni zagrozile, da jih bodo poslali v Rusijo, a so zdaj kot kaže spremenili mnenje in jih na njihovo željo deportirali v Izrael. Že pred tem so se oglasili številni borci za človekove pravice, ki so opozarjali, da glasbenike v Rusiji čaka ostra kazen.

Več članov skupine ima sicer dvojno državljanstvo Rusije in Izraela, skupina pa je v 90. letih prejšnjega stoletja delovala v Izraelu. En član skupine je avstralski državljan, ruske oblasti pa so zahtevale izročitev treh članov, ki imajo samo rusko državljanstvo. Rusko ministrstvo za pravosodje je pevca Igorja Bortnicka, ki je lani prek spleta kritiziral ruskega predsednika Vladimirja Putina, označilo za »tujega agenta.«

Profimedia
Bi-2