Svet

Kitajski trg osebnih avtomobilov lani z rahlo rastjo

A.S./STA
4. 1. 2024, 15.17
Deli članek:

Kitajski trg osebnih avtomobilov je lani zabeležil manjšo rast. Leta 2023 so potrošnikom dostavili 21,7 milijona osebnih avtomobilov, kar je približno šest odstotkov več kot leto prej, kažejo prvi podatki kitajskega panožnega združenja China Passenger Car Association (CPCA).

Profimedia
Fotografija je simbolična

Decembra je združenje predvidevalo, da bo rast petodstotna, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Samo decembra se je dobava osebnih avtomobilov potrošnikom na letni ravni povečala za 10 odstotkov na 2,36 milijona.

Gre za tretjo zaporedno letno rast po več letih upadanja, predvsem na račun trgovinskih sporov, pandemije covida-19 in pomanjkanja računalniških čipov.

Kitajska je največji avtomobilski trg na svetu in kot tak tudi najpomembnejši posamezni trg za tuje blagovne znamke. Vendar je konkurenca vse večja, zlasti ker si kitajski proizvajalci prizadevajo za prevlado na domačem in tujih trgih pri prodaji električnih vozil, poudarja dpa.

Kitajsko podjetje BYD je postalo vodilni proizvajalec popolnoma električnih vozil in s tem ta naziv odvzel ameriški družbi Tesla. BYD je v zadnjem lanskem četrtletju poročalo o prodaji 526.409 električnih avtomobilov, medtem ko jih je družba Tesla, ki jo vodi milijarder Elon Musk, v enakem obdobju svojim kupcem dobavila 484.507.