Nov standard

Zmaga priključka USB-C

M.G.
1. 1. 2024, 14.59
Posodobljeno: 1. 1. 2024, 15.03
Deli članek:

Od leta 2024 bodo morali imeti vsi mobilni telefoni, tablice in fotoaparati enak priključek, in sicer gre za priključek USB-C.

Profimedia
Od letos dalje bo priključek USB-C standard za vse nove elektronske naprave znotraj EU.

Odločitev, da bi vse naprave imele enoten polnilec, in sicer priključek USB-C, je padla že pred leti, vendar je svet EU-ja proizvajalcem dal potreben čas za prilagoditev. Polnilec preko priključka USB-C bo tako od letos dalje standard za vse mobilne telefone, tablice in fotoaparate. "Nov polnilnik ne bo več potreben ob vsakem nakupu novega mobilnega telefona ali podobne naprave. Polnilec, ki je združljiv z več napravami, bo prihranil denar in čas ter prispeval k zmanjšanju elektronskih odpadkov," je povedal Jozef Sikela, češki minister za industrijo in trgovino.

Že oktobra je Evropski parlament sporočil "Do konca leta 2024 bodo morali biti vsi mobilni telefoni, tablice in fotoaparati, ki se prodajajo v EU, opremljeni s polnilnim priključkom USB-C. Od pomladi 2026 se bo obveznost razširila na prenosnike."

Ne glede na proizvajalca bodo vsi novi mobilni telefoni, tablični računalniki, digitalni fotoaparati, slušalke, igralne konzole, prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi, slušalke in prenosni računalniki, ki jih je mogoče polniti s kablom morali biti opremljeni s priključkom USB Type-C.

Veselje za vse razen za Apple

Priključki USB-C so sicer že najpogostejši, z izjemo iPhona jih je imela večina elektronskih naprav s tovrstnim polnjenjem. Apple se bo moral prilagoditi, a izrazili so zaskrbljenost, da bo ureditev "zadušila inovacije, namesto da bi jih spodbudila, kar bo posledično škodilo potrošnikom v Evropi in po svetu."