Gaza

WHO: »Zdravniki operirajo brez anastezije, zdravstvene delavce pa pobijajo«

S.Š.
8. 11. 2023, 09.12
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 09.15
Deli članek:

Nekateri zdravniki v Gazi izvajajo operacije, vključno z amputacijami, brez anestezije, je v torek povedal tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Profimedia
V Gazi je življenje izgubilo tudi več zdravnikov, ki pa jih ljudje še kako potrebujejo.

V torek je na tiskovni konferenci v Ženevi tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier poudaril, da ljudje v Gazi "obupno potrebujejo vodo, gorivo, hrano in varen dostop do zdravstvene oskrbe za preživetje."

Lindmeier je ponovil pozive Združenih narodov k "neoviranemu in varnemu dostopu" za okoli 500 tovornjakov pomoči na dan - ne le čez mejo, ampak tudi "vse do bolnikov v bolnišnicah", kjer se operacije, vključno z amputacijami, izvajajo brez anestezije. "Raven smrti in trpljenja je težko dojeti," je dodal Lindmeier. Povedal je tudi, da je bilo med delom ubitih najmanj 16 zdravstvenih delavcev, pri čemer je opozoril, da so kakršni koli napadi na zdravje prepovedani z mednarodnim humanitarnim pravom.

Pobijajo tudi zdravnike

Zdravniki brez meja so v torek sporočili, da je bili v eksploziji v begunskem taborišču Al Shati ubiti eden izmed njihovih zdravnikov in več članov njegove družine. Mohammed Al Ahel, laboratorijski tehnik MSF, in več članov njegove družine so bili ubiti v eksploziji v ponedeljek, je sporočila organizacija.

"To niso pogoji, pod katerimi lahko humanitarno osebje deluje. Tukaj smo, da zagotovimo nujno pomoč civilistom v stiski. Zagotavljanje, da nujna pomoč lahko doseže zdravstvene ustanove, je zakonska obveznost v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom," je dejal William Schomburg, vodja delegacije Rdečega križa.