Kdo bo zdaj zdravil najmlajše?

UKC Ljubljana zapušča vodilni otroški kardiolog

S.Š.
8. 11. 2023, 09.59
Posodobljeno: 8. 11. 2023, 12.44
Deli članek:

Kot poroča Delo, službo za pediatrično kirurgijo na ljubljanski pediatrični kliniki zapušča otroški kardiolog Miroslav Elek.

Bobo
Pediater dr. Marko Pokorn in dr. Miroslav Elek

Gre za strokovnjaka z največ izkušnjami na področju otroške kardiologije v UKC, zato njegov odhod pomeni hud udarec za največjo slovensko bolnišnico. Že dalj časa se namreč na oddelku pediatrične kardiologije soočajo s pomanjkanjem kadra, odkar pa so bolnišnico zapustili že trije otroški kardiologi, je delovanje oddelka slonelo ravno na Eleku.

Elek se je na UKC zaposlil leta 2018, po tem, ko je v Slovenijo prišel iz Sarajeva. Takoj je prevzel vodenje službe za pediatrično kardiologijo, saj so v tistem času bolnišnico zapustili trije kardiologi. Ker v času nekaterih posegov še ni znal opraviti, so ga v UKC večkat poslali tudi na izobraževanja. Kot kaže pa to ni bilo dovolj, saj je po prvih poročanjih Elek dal odpoved, zaradi družinskih razlogov pa se zdaj odpravlja v Beograd.  

Iz podatkov, s katerimi razpolaga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je Elek na mesec opravil približno 40 zdravstvenih obravnav, zdaj pa se poraja vprašanje, kdo bo delo prevzel ob njegovem odhodu.

Odziv UKC

Malo po 12. uri so se danes na odhod Eleka odzvali tudi na UKC. 

"Na Pediatrični kliniki se je zaposlila otroška kardiologinja, ki je uspešno zaključila štirimesečno prilagoditveno obdobje in v ponedeljek prične z delom tudi v ambulanti. Istočasno se z dvomesečnega strokovnega usposabljanja v bolnišnici Karolinska v Stockholmu vrača otroški kardiolog, ki se poleg svojega rednega dela posebej posveča motnjam srčnega ritma pri otrocih.

Dosedanji vodja Službe za kardiologijo asist. Miroslav Elek, dr. med. bo pred odhodom predal delo kolegom in bo tako kljub kadrovski spremembi delo Službe za kardiologijo potekalo nemoteno, vključno s pripravljenostjo.

Dr. Eleku se zahvaljujemo za njegovo pripravljenost in predanost, da je prevzel delo v najtežjih trenutkih leta 2019 in pomagal premostiti čas do zaključka usposabljanja mlajših kolegov. Hkrati razumemo, da se je zaradi družinskih razlogov odločil nadaljevati kariero v matični domovini, kjer so se v vmesnem času tudi bistveno izboljšali delovni pogoji za delo zdravnikov," so zapisali na UKC Ljubljana.