Izpolnil obljubo

Erdogan dal zeleno luč Švedom za vstop v Nato

J.V./STA
23. 10. 2023, 17.10
Posodobljeno: 23. 10. 2023, 17.12
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v parlament uradno poslal protokol o pristopu Švedske k zvezi Nato. S tem je storil korak k morebitnemu koncu 17-mesečnega zastoja pri sprejemu Švedske v zavezništvo, saj protokola od 31 članic Nata nista ratificirali samo še Turčija in Madžarska.

Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Iz turškega predsedstva so na omrežju X sporočili, da je Erdogan danes protokol podpisal in ga poslal parlamentu. Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so nato obe državi v Nato uradno povabile na vrhu junija lani v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa je čakala na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Julija letos je nato Erdogan obljubil ratifikacijo, a poudaril, da bo to odvisno od turškega parlamenta. Takrat je kot pogoj za ratifikacijo švedskega članstva v Natu postavil nadaljevanje pogajanj o turškem vstopu v EU. Na Stockholm je tudi pritiskal, da ukrepa proti protestnim požigalcem Korana. Konec septembra pa je zahteval še, da ZDA odobrijo prodajo bojnih letal F-16 Turčiji.