Ankara

V terorističnem napadu poškodovana dva policista; odgovornost prevzela PKK

U.C./STA
1. 10. 2023, 18.40
Posodobljeno: 1. 10. 2023, 18.46
Deli članek:

V bližini turškega notranjega ministrstva in parlamenta v Ankari je danes odjeknila eksplozija.

Profimedia
Teroritični napad v Ankari

Po navedbah turškega notranjega ministra Alija Yerlikaye gre za teroristični napad. Eksploziji je sledilo streljanje, v katerem sta bila lažje poškodovana dva policista. Eden od napadalcev se je razstrelil, drugega so "nevtralizirali". 

"Dva terorista sta se z lahkim vojaškim vozilom zjutraj pojavila pred vhodom v notranje ministrstvo ter izvedla bombni napad," je na omrežju X zapisal minister.

Napad sta na omrežju X že obsodila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell, ki sta tudi izrazila solidarnost s turškim narodom.

Odgovornost prevzela Kurdska delavska stranka

Odgovornost za napad je prevzela prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). "Skupina naših nesmrtnih brigad je izvedla žrtveno dejanje proti turškemu notranjemu ministrstvu," je prek tiskovne agencije ANF, ki je blizu kurdskemu gibanju, sporočila PKK.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu v nastopu v parlamentu zatrdil, da "zlobneži, ki stojijo za napadom, niso dosegli ciljev in jih tudi nikoli ne bodo".

Spor med PKK in turško državo traja že desetletja, do zdaj je bilo ubitih na tisoče ljudi. Ankara redno izvaja vojaške operacije proti PKK v jugovzhodni Turčiji in severnem Iraku. PKK pa večkrat izvede napade, najpogosteje na turške varnostne sile. 

Turčija obtožuje PKK, da s terorizmom ogroža nacionalno varnost, medtem ko PKK vztraja, da se bori za pravice Kurdov in proti zatiranju.