Izprijeno

Kanadski poslanci po nagovoru Zelenskega navdušeno zaploskali nacistu

J.V.
25. 9. 2023, 09.50
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 10.15
Deli članek:

Niso vsi Ukrajinci heroji.

Profimedia
Val stoječih ovacij preživelemu nacistu.

Predsednik spodnjega doma kanadskega parlamenta Anthony Rota se je v nedeljo opravičil, ker je na parlamentarnem srečanju dva dni prej priredil stoječe ovacije 98-letnemu Yaroslavu Hunki, ki se je med drugo svetovno vojno boril na strani nacistov.

Incident se je pripetil po nagovoru ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega, ki se je Kanadi zahvalil za pomoč v vojni proti Rusiji. Rota je po nagovoru Hunko, ki je sedel v galeriji parlamenta, označil za ukrajinskega heroja. Sledil je val stoječih ovacij, navdušen je bil tudi kanadski premier Justin Trudeau.

Profimedia
Yaroslav Hunka (desno)

V judovskem Centru prijateljev Simona Wiesenthala so pozneje razkrili, komu so kanadski parlamentarci priredili tako veličasten sprejem. Hunka je bil med drugo svetovno vojno namreč član 14. Waffen SS-divizije Galicija, ki se je borila na vzhodni fronti, skupno pa naj bi pobili več 100.000 ljudi, predvsem Judov in Poljakov. 

Rota se je že opravičil, češ, da ni vedel. Na čigavo povabilo se je sicer Hunka znašel v parlamentu, ni čisto jasno. Dodatna pojasnila od premierja Trudeaua pa bo danes terjal tudi ruski veleposlanik v Kanadi Oleg Stepanov.