Hrvaška

Napaka na maturitetnem izpitu: Istanbul razglasili za glavno mesto Turčije

S.Š.
17. 7. 2023, 20.23
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 20.27
Deli članek:

Na Hrvaškem so morali letos na maturi dve nalogi zaradi napak razveljaviti, zdaj pa so našli še eno. Tokrat pri preizkusu iz hrvaškega jezika.

Profimedia
Rezultatov maturitetnega preizkusa ne bodo razveljavili.

Istanbul je bil namreč v pravilnem odgovoru na 44. vprašanje izpita razglašen za glavno mesto Turčije. Na državnem izpitnem centru se medtem zagovarjajo, da je bil odgovor slovnično pravilen in da vsebina v tem primeru ni relavantna. Napaka ni bila opažena niti v postopku preverjanja izpita, preden pa je bil ta razposlan na hrvaške šole, so ga še dodatno pregledali štirje strokovnjaki.

Dobri slavisti, nekoliko slabši geografi

Maturanti so morali pri 44. nalogi izpita obkrožiti črko pred eno izmed štirih povedi, ki so bile napisane v skladu s pravili o pisanju velike in male začetnice. Od vseh ponujenih odgovorov so bile male in velike začetnice pravilno uporabljene le v stavku 'Glavno mesto Vzhodnega rimskega cesarstva je bil Konstantinopel, mesto, ki se danes imenuje Istanbul in je glavno mesto Turčije.’

Na to napako so portal srednja.hr opozorili bralci, medij pa je nato kontaktiral Državno izpitno komisijo. Tam so dejali, da napaka v odgovoru ni vplivala na rezultate.

“Izpit iz hrvaškega jezika Branje, književnost in hrvaški jezik vsebuje jezikovno nalogo, s katero se preverja upoštevanje pravil o pisanju velikih in malih začetnic. Naloga se je glasila: “Katera od naslednjih povedi je napisana po pravilih pisanja velike in male začetnice?” Pri takšnih nalogah se vsebina ne preverja in je povsem jasno, da gre za jezikoslovno vprašanje. Zato pri tej nalogi vsebina ne more vplivati ​​na pravopisno pravilnost,” so odgovorili.

Kako sploh pride do takšne napake?

Maturitetni izpit si, preden tega v roke prejmejo učenci, ogleda več strokovnjakov. Naloge poleg prevajalcev in slavistov pregledajo tudi recenzenti. Zato se seveda pojavlja vprašanje, kako je sploh mogoče, da so napako spregledali.

Izpit iz hrvaškega jezika je sestavilo šest članov strokovne skupine za hrvaški jezik. Izpit je pred tiskom prestal metodološki pregledi in vsebinski pregledi (ta je razdeljen na literarni in jezikovni del).