Na sodišče

Se bo Greta Thunberg znašla za zapahi?

S.Š.
6. 7. 2023, 20.57
Posodobljeno: 6. 7. 2023, 21.05
Deli članek:

Podnebna aktivistka Greta Thunberg naj bi se konec meseca pojavila na sodišču zaradi “nasprotovanja policiji" med protestom.

Profimedia
Greta Thunberg

20-letnica je bila junija med protestniki, ki so v pristanišču v švedskem Malmu blokirali dostop do naftnih tankerjev. Policisti so protestnike večkrat prosili naj se umaknejo, ti pa jih niso poslušali. 

"Podnebna kriza resno ogroža naša življenja. Izberimo pravo pot in ne bodimo zgolj opazovalci, pač pa zaustavimo pridelavo fosilnih goriv,” je po protestu junija na Instagramu zapisala Greta. "Blokirali smo pristanišče, da bi preprečili uporabo fosilnih goriv, ki ubijajo nedolžne ljudi. Prave zločine namreč izvajajo za zaprtimi vrati pristanišča. Ne bomo sedeli in čakali, medtem ko nam fosilna industrija jemlje sanje."

“Ne bom se ustavila”

Tožilstvo je nato proti njej vložilo tožbo, očitajo pa ji predvsem to, da prizorišča ni zapustila kljub posredovanju policije. Ko so jo mediji vprašali, ali se boji posledic sojenja, je odgovorila: "Osebno me bolj skrbi škoda, ki jo fosilna industrija povzroča svetu. Ne bom se ustavila, medtem ko ogrožajo planet.”

Sojenje se bo začelo 24. julija, Greti pa v najhujšem primeru grozi šestmesečna zaporna kazen.