Starodavna umetnina

Neandertalci so bili tudi abstraktni umetniki

A.Z./STA
23. 6. 2023, 09.50
Posodobljeno: 23. 6. 2023, 09.53
Deli članek:

Vhod v jamo je bil zakopan, zato v njej v vsem tem času ni bilo obiskovalcev. To je pomagalo, da so abstraktne risbe neandertalcev obstale do današnjih dni.

Profimedia
Slika je simbolična.

Na stenah jame La Roche-Cotard v francoski regiji Center-Dolina Loare so našli sledi slikanja s prsti, za katerega znanstveniki menijo, da je nastalo namerno in je najverjetneje delo neandertalca pred več kot 57.000 leti. Šlo naj bi za najstarejše znane poslikave, ki jih je naredil izumrli človeški sorodnik.

»Petnajst let po nadaljevanju izkopavanj na najdišču La Roche-Cotard je bil nastanek poslikav datiran na več kot 57.000 let (...), zaradi česar je to najstarejša okrašena jama v Franciji, če ne v Evropi,« so zapisali avtorji. Ekipa je namreč datirala jamske sedimente in ugotovila, da je bila jama La Roche-Cotard zasuta s polnjenjem sedimenta pred približno 57.000 leti, dolgo preden so se predniki sodobnega človeka ustalili v regiji.

Poslikave, skupaj s kamnitim orodjem, najdenim v jami, zagotavljajo »trdne dokaze, da so te poslikave delo neandertalcev«, so še navedli raziskovalci.

Dodali so, da so stenske poslikave tudi poklon izumrlemu neandertalcu, čigar vlogo v biološki in kulturni evoluciji človeka v zadnjem času razumemo povsem drugače.

Profimedia
Poslikave v jamah, ki jih je ustvaril neandertalec.