Brezgotovinski turistični biser

Otroci na izletu ostali lačni, ker niso imeli bančnih kartic

Ž.K.
23. 6. 2023, 08.58
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 07.44
Deli članek:

Otroci, ki so obiskali znamenita Plitvička jezera na Hrvaškem v bližnjih restavracijah niso mogli kupiti okrepčila, saj v gostinskih obratih omogočajo plačevanje zgolj s karticami.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Hrvaški mediji so danes objavili pismo zgroženega učitelja, ki trdi, da so njegovi učenci na nedavnem izletu ostalo lačni, ker so se gostinci na priljubljeni turistični destinaciji odločili sprejemati le kartice. »Na blagajni sem jim povedal, da je na Hrvaškem zakonito plačilno sredstvo Euro, tako bankovci kot kovanci in ne zgolj kartice. A moje pritoževanje ni pomagalo in kavo sem si moral plačati s kartico.«, je razložil za hrvaški Jutarnji list. Nato je še dodal: »Sprašujem se, na kaj so mislili pristojni, ko se vsak dan na Plitvička jezera vozijo avtobusi polni otrok, ki plačilnih kartic seveda nimajo

Upravljalci naravnega parka Plitvička jezera so pojasnili, da so na brezgotovinsko poslovanje prešli v času epidemije koronavirusa, ko so sledili priporočilom zdravstvenih organizacij. »Tak način poslovanja smo ohranili tudi po koncu epidemije, predvsem na bolj oddaljenih lokacijah naravnega parka, kjer bi gotovinsko poslovanje lahko prestavljalo tudi varnostno tveganje.«, je za Jutarnji list povedal Tomislav Kovačević ravnatelj parka. Ob tem v časniku pojasnjujejo, da je stališče Hrvaške narodne banke, da način plačevanja z zakonom ni izrecno določen.

Wikipedia
Plitvička jezera so priljubljena izletniška točka.

Kaj pa pri nas?

Pred dnevi smo poročali o jezi obiskovalcev ob 40. obletnici koncerta skupine Šank Rock, kjer je organizator predpisal plačevanje s posebnimi karticami, obiskovalcem pa zaračunal aktivacijo kartice in kozarce. V pogojih poslovanja so dodatno določili, da dobroimetja, ki bo ostal na kartici po koncu dogodka ne bodo vračali. Kasneje so se po burnem odzivu javnosti premislili in denar kljub vsemu vrnili, zaslužek iz naslova prodaje kozarcev pa namenili v dobrodelne namene. Ob tem so nam na tržnem inšpektoratu pojasnili, da s primerom niso seznanjeni, da pa je sprejemanje gotovine tako kovancev kot bankovcev v vsakodnevnem poslovanju s strani podjetij načeloma obvezno. Pravno osebo, ki tega ne bi omogočala lahko doleti kazen v višini od 2.000 do 25.000 evrov, odgovorno osebo pravne osebe pa globa od 500 do 4.000 evrov.