Razjarjen

VIDEO: Vodja skupine Wagner na polju, polnem mrtvecev. Bahmut bodo zapustili 10. maja

R.T.
5. 5. 2023, 09.28
Posodobljeno: 5. 5. 2023, 11.29
Deli članek:

Primanjkuje jim streliva, zaradi česar umirajo pripadniki njegove najemniške vojske.

Profimedia
Izgube pestijo skupino Wagner.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je vrgel rokavico ruskim vojaškim voditeljem kot še nikoli poprej.

Stoječ pred vrstami okrvavljenih trupel pripadnikov svoje vojaške skupine je neposredno nagovoril tako ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja kot tudi načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Valerija Gerasimova ter ju, skupaj z rusko elito, okrivil za neuspehe v ukrajinskem mestu Bahmut, kjer se Wagner že več mesecev sooča s hudimi izgubami.

Prigožin v posnetku zatrdi, da njegova skupina ni dobila 70 odstotkov obljubljenega streliva. Pristojnim očita, da nimajo pravice do njega, četudi ga imajo, in da bi bilo petkrat manj mrtvih, če bi ga imeli dovolj. In medtem ko očetje in sinovi umirajo na fronti, elita pod vtisom, da so gospodarji življenja, uživa.

Pozor, nazorna vsebina! Ogled na lastno odgovornost!

Prigožinova vloga v ruski invaziji na Ukrajino je še vedno stvar debate, potem kot je Rusija njegovo skupino zadolžila za novačenje na tisoče zapornikov. Skupina je glavna sila napada na Bahmut, ki je skoraj v celoti v ruskih rokah.

Prigožin je sicer ena od redkih ruskih javnih osebnosti, ki brez dlake na jeziku kritizira tiste na vodilnih položajih.

Prigožin je v ločenem posnetku sporočil, da se njegove čete 10. maja umikajo iz Bahmuta in da bo njihove položaje zasedla ruska vojska.