Covid-19

Za potovanje v ZDA ne potrebujete več potrdila o cepljenju

M. T. V./STA
2. 5. 2023, 11.10
Posodobljeno: 2. 5. 2023, 11.16
Deli članek:

Ameriška vlada je odločila, da potnikom iz tujine za vstop v ZDA ne bo več treba predložiti potrdila o cepljenju proti covidu-19. Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni pa je pripravil poročilo o lekcijah, ki nas jih je naučila epidemija.

Pixabay
Potrdilo o cepljenju za vstop v ZDQA ni več potrebno.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna se je odločila, da potnikom iz tujine za vstop v ZDA ne bo več treba predložiti potrdila o cepljenju proti covidu-19. Zahteva po cepljenju bo od 11. maja odpravljena tudi za vse ameriške zvezne uslužbence in pogodbenike.

Bela hiša je sporočila, da je število smrtnih primerov zaradi covida-19 od januarja 2021, ko je Biden prevzel položaj predsednika ZDA, padlo za 95 odstotkov, število hospitalizacij pa za 91 odstotkov. V ZDA je za posledicami covida-19 umrlo več kot milijon ljudi.

Doslej je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 270 milijonov Američanov, z najmanj dvema odmerkoma pa je cepljenih 98 odstotkov zveznih uslužbencev. Ameriška vlada meni, da se je položaj dovolj spremenil za spremembo politike, odprava zahteve po obveznem cepljenju pa sovpada z ukinitvijo izrednih zdravstvenih razmer, ki jih je Washington razglasil januarja 2020.

ECDC o lekcijah, ki nam jih je dal covid

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je danes pripravil poročilo o lekcijah, ki bi lahko prispevale k boljši pripravljenosti na zdravstvene krize v Evropi. "Pandemija covida-19 nam je dala dragocene lekcije, zato je pomembno, da pregledamo in ocenimo naše ukrepe ter ugotovimo, kaj je delovalo in kaj ne," je pojasnila direktorica ECDC Andrea Ammon. Ob tem je poudarila, da moramo biti na prihodnje krize na področju javnega zdravja bolje pripravljeni, to pa je treba doseči z ukrepi na različnih področjih.

Danes objavljeno poročilo ECDC opredeljuje štiri tovrstna področja, na katerih se je mogoče od pandemije covida-19 nekaj naučiti: vlaganje v zaposlene na področju javnega zdravja, priprave na naslednjo zdravstveno krizo, izboljšanje obveščanja o tveganjih in vključevanje skupnosti ter zbiranje in analiza podatkov.