Popolno utišanje nasprotnikov

Novi Putinov zakon: pet let zapora za širjenje laži o ruskih plačancih

M. T. V.
18. 3. 2023, 15.52
Posodobljeno: 18. 3. 2023, 16.12
Deli članek:

Ruski predsednik, za katerega je bila izdana tiralica Mednarodnega kazenskega sodišča, je danes sprejel novi zakon, ki prepoveduje diskretizacijo in širjenje lažnih informacij o katerikoli vojaški organizaciji, ki se za Rusijo bori v Ukrajini – vključno z zloglasno skupino Wagner.

Profimedia
Vladimir Putin

Medtem ko Zahod pozdravlja nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojnih zločinov, se ta požvižga na vse to. Sprejel je novi zakon, ki prepoveduje »diskreditacijo in širjenje lažnih novic« o vojakih, prostovoljcih in plačancih, ki se za Rusijo borijo v Ukrajini, v kar je vključena tudi zloglasna skupina plačancev Wagner, poroča The Moscow Times. Prav Jevgenij Prigožin, ustanovitelj Wagnerja, je bil eden od najbolj glasnih lobistov za ta zakon in je pogosto dejal, da je kritiziranje njegovih borcev zločin. Prigožin je danes napovedal, da bo do srede maja v skupino Wagner pripeljal 30 tisoč novih borcev.

Z novim zakonom bodo tako utišani praktično vsi domači nasprotniki ruskega napada na Ukrajino, saj je za prvi prekršek »javnega diskreditiranja prostovoljnih vojnih formacij« razpisana kazen od pet let zapora in 300 tisoč rubljev (3600 evrov) denarne kazni, za ponavljajoče oziroma prekrške s hudimi posledicami pa do sedem let zapora in milijon rubljev (12 tisoč evrov). Za širjenje lažnih informacij o vojaških skupinah je predvidenih pet let zapora in 1,5 milijona rubljev (18 tisoč evrov), za takšne 'laži' s hudimi posledicami pa bo prekrškar kaznovan z do 15 let zapora. »Vsak, ki tvega svoje življenje, da bi zagotovil varnost te države in njenih prebivalcev, je zaščiten pred lažmi in provokacijami,« je ob tem dejal Vjačeslav Volodin, predsednik ruske Dume.

Putin je danes počastil tudi deveto obletnico (enostranske) priključitve ukrajinskega polotoka Krima in nenapovedano obiskal črnomorsko pristanišče Sevastopol.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je danes potrdil, da sta Rusija in Ukrajina obnovili dogovor o izvozu žita iz Črnega morja, ki bi sicer potekel jutri.