V ZDA

38 let preživel v zaporu zaradi umora, zdaj so ga razglasili za nedolžnega

E. J.
2. 3. 2023, 20.12
Posodobljeno: 2. 3. 2023, 20.18
Deli članek:

Skoraj štiri desetletja je preživel v zaporu in poskušal vsakič dokazati svojo nedolžnost, pri čemer so ga večkrat zavrnili. Zdaj je srečen, pravi.

Twitter/Zajem zaslona
Maurice Hastings je preživel pravo nočno moro - skoraj 4 desetletja je bil nedolžen v zaporu.

Sodnik iz Los Angelesa je oprostil moškega, ki je več kot 38 let preživel za zapahi zaradi umora leta 1983. Maurice Hastings je bil lani izpuščen iz zapora, potem ko so dokazi DNK pokazali na drugega osumljenca. Sodnik je obsodbo razveljavil oktobra lani na zahtevo tožilcev iz okrožnega državnega tožilstva in Hastingsovih odvetnikov iz Los Angeles Innocence Project.

Tožilci in Hastingsovi odvetniki so od sodnika Williama C. Ryana zahtevali, naj sprejme dodatne ukrepe, da se ugotovi, da Hastings ni kriv za umor, ki je bil storjen pred več kot 40 leti. Včeraj je sodnik Hastingsa razglasil za "pravzaprav nedolžnega", kar pomeni, da je pravnomočno dokazano, da Hastings ni zagrešil zločina, poroča CBS.

"Preživel je nočno moro"

"Veliko pomeni. Hvaležen sem za sodnikovo razsodbo in opravičila – danes je bilo vse čudovito. Pripravljen sem nadaljevati s svojim življenjem. Danes sem srečen človek," je po zaslišanju povedal Hastings. Okrožni državni tožilec George Gascón trdi, da je Hastings "preživel nočno moro". "Skoraj štiri desetletja je preživel v zaporu in poskušal vsakič dokazati svojo nedolžnost, pri čemer so ga večkrat zavrnili. Toda Hastings je ostal neomajen in prepričan, da bo nekega dne slišal sodnika, ki bo razglasil njegovo nedolžnost," je dodal Gascón. Verjame, da bo sodba v imenu Hastingsa utrla pot za morebitno odškodnino.

"Sistem je odpovedal"

Ko je bil Hastings oktobra izpuščen, je Gascón dejal: "Sistem je odpovedal, za vas in za žrtve." Pohvalil je Hastingsa zaradi njegovega "značaja" in "predanosti" ter dejal, da je s Hastingsom velikokrat govoril in nikoli ni zaznal jeze ali sovraštva.

Hastings je bil obsojen za umor Roberte Wydermyer, ki je bila ustreljena v glavo. Njeno truplo so našli v prtljažniku njenega vozila v mestu Inglewood blizu Los Angelesa. Hastings je ves čas sojenja trdil, da je nedolžen, a je bil leta 1988 obsojen na dosmrtno ječo brez možnosti pogojnega izpusta.