Pomanjkanje zelenjave

Ministrica Britancem svetuje, naj namesto paradižnika uživajo repo

J.V.
27. 2. 2023, 13.40
Posodobljeno: 27. 2. 2023, 14.13
Deli članek:

Večina največjih supermarketov na Otoku je omejila prodajo nekaterega sadja in zelenjave.

Profimedia
Namesto kruha pogača, namesto mesa zelenjava in namesto paradižnika repa.

V trgovinah Tesco in Aldi so kupci omejeni na tri sadeže pri prodaji paradižnika, paprike in kumar. Ministrica za okolje in prehrano Therese Coffey pa Britance prepričuje, naj paradižnike preprosto zamenjajo z repo. "Ljudje bi morali bolj ceniti specialitete, ki jih imamo v tej državi," je med drugim izjavila med razpravo v parlamentu in poskrbela za pravi vihar v javnosti.

David Exwood, podpredsednik Nacionalne zveze kmetov, vlado poziva, naj se preneha zanašati na uvod in se raje osredotoči na domačo proizvodnjo, "namesto da daje lahkomiselne komentarje o repi". Vlada sicer pomanjkanje pripisuje nestavitnemu vremenu v južni Evropi in severni Afriki, naraščajočim cenam energije, ruski invaziji v Ukrajini, pomanjkanju delovne sile zaradi brexita ...

Britanski kmetje se strinjajo, da sta brexit in slabo vreme del problema, glavni pa pomanjkanje vladne strategije glede samooskrbe s hrano. Po podatkih trgovinske skupine British Retail Consortium (BRC) v zimskih mesecih Združeno kraljestvo uvozi približno 95 odstotkov paradižnikov in 90 odstotkov solat, večino iz Španije in severne Afrike.