Nezadovoljni

FOTO: V Zagrebu stavkajo dostavljalci hrane

J.P.
14. 2. 2023, 11.58
Posodobljeno: 14. 2. 2023, 12.27
Deli članek:

Z novo zakonodajo bo njihovo delo omejeno na 40 ur na teden, zaradi česar bi lahko, kot trdijo, izgubili tretjino običajnega zaslužka.

Bobo
Protest dostavljalcev hrane

V Zagrebu danes protestirajo dostavljalci ponudnika dostave hrane na dom Wolt. Organizator protesta je Iniciativa dostavljalcev Wolta.

Bobo
Protest dostavljalcev hrane

S protestom želijo opozoriti na svojo nezadovoljstvo spričo kratenja delovnih in materialnih pravic v upanju, da se bodo uspeli s podjetjem doseči zanje bolj ugoden dogovor.

Med drugim zahtevajo možnost dela prek lastnega podjetja, zvišanje stroškov dostave, optimizacijo aplikacije in odstranitev hroščev, zavarovanje dostavljavcev, ureditev dela tujih državljanov, večje pravice dostavljavcev in oblikovanje črne liste posrednikov med njimi in Woltom, torej agregatnimi podjetji.

Bobo
Protest dostavljalcev hrane

Približno sto jih protestira, ker so nezadovoljni z novo zakonodajo o delu, ki za delavce spletnih platform začne veljati 1. marca. Z njo bo njihovo delo omejeno na 40 ur na teden, zaradi česar bi lahko, kot trdijo, izgubili tretjino običajnega zaslužka.

Wolt je na svoji spletni strani uporabnike v Zagrebu opozoril, da je zaradi števila naročil začasno dvignil cene dostave, da bodo njegovi zaposleni za svoje trdo delo primerno nagrajeni.

Bobo
Protest dostavljalcev hrane

Dostavljalci pravijo, da jim podjetje odgovarja s sistematiziranimi odgovori in da jim ne uspe priti do konkretne osebe.