Ob jezeru v Ontariu

FOTO: Snežna pravljica: nevihta hiše ob kanadskem jezeru okovala v debel led

E. J.
30. 12. 2022, 13.25
Posodobljeno: 30. 12. 2022, 13.38
Deli članek:

Neverjetni prizori prihajajo iz Ontaria v Kanadi, kjer so valovi primrznili ob hiše.

profimedia
Hiše obdaja vsaj 30 centimetrski led.

Hiše ob jezeru v Ontariu so bile obdane z debelo, koničasto ledeno plastjo, potem ko je snežna nevihta prejšnji konec tedna na obali povzročila velike hladne valove. Prebivalci skupnosti Fort Erie - čisto po naključju poimenovane Crystal Beach - so povedali, da so valovi med nevihto butali čez prelomni zid njihovega jezera Erie, poroča CNN.

profimedia
Kombinacija nizkih temperatur, izredno visokih valov in močnega vetra je morsko vodo poškropila po hišah, ta pa je v trenutku zamrznila.
"Potem je voda zamrznila na zadnji strani hiš, od vrhov hiš vse do navzdol," je povedal Derek Tupling, prebivalec tega mesta. "Torej, lahko si samo predstavljate ogromno količino vode, ki se dvigne čez steno, jo zadene in nato zamrzne – takoj, v trenutku. To je naravnost neverjetno."

profimedia
Škoda bo ogromna, saj so hiše po besedah stanovalcev zaradi teže ledu praktično uničene.
30 centimetrski led, zdaj pa preobrat

Število smrtnih žrtev se je v tem delu Kanade  zaradi zgodovinskega snežnega viharja povzpelo na več kot 35. Meteorologi so napovedali, da bi se valovi lahko dvignili do več kot 7 in pol metrov na vrhuncu nevihte prejšnji petek in soboto. Ko so ti valovi trčili ob obalo, je zelo ohlajena voda hitro zmrznila na površine.

profimedia
Pravljični prizori se bodo kmalu končali, saj se bliža otoplitev.
Tupling je še povedal, da je bil led, ki se je nabral na hišah na plaži Crystal Beach, debel najmanj 30 centimetrov, prebivalce pa skrbi škoda zaradi teže ledu. "Tukaj smo že dolgo in še nikoli nismo videli tako slabega vremena v tem obdobju," je dejal Tupling. "Škoda, ki je bila povzročena, in uničenje na zadnji strani teh hiš, je neverjetno."

profimedia
Hiše so okovane v led.
Zdaj pa sledi preobrat: pričakujejo namreč nenadno povišanje temperature, kar bo povzročilo močno otoplitev, zbiranje vode in morebitne poplave.

profimedia
Kanadska snežna pravljica.