"Zaklenite vrata"

Na Švedskem nad pobegle šimpanze poslali ostrostrelce, tri so usmrtili

S.R.
14. 12. 2022, 21.11
Posodobljeno: 15. 12. 2022, 20.51
Deli članek:

Šimpanze, ki so pobegnili iz švedskega živalskega vrta, so morali zaradi nevarnosti za človeka usmrtiti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iz švedskega živalskega vrta Furuvik, ki se nahaja nedaleč od mesta Gävle severno od Stockholma, je danes pobegnilo več šimpanzov. Od petih pogumnežev sta se več ur po begu na nogah obdržala le še dva. Pristojni so po poročanju švedskih medijev tri usmrtili, četrti je menda poškodovan, medtem ko se je peti sam vrnil v živalski vrt.

»Gre za zelo močne živali, ki nikakor niso udomačene,« je pojasnil tiskovni predstavnik policije Daniel Wikdahl, ki je dodal, da so se za drastičen ukrep, da jih torej usmrtijo, odločili odgovorni v živalskem vrtu. Na lov za ubežniki se je po poročanju časnika Dagens Nyheter podalo sedem ostrostrelcev, ki so jim pomagali policisti, na nebu pa so brneli tudi droni. Zakaj živali niso zgolj uspavali? Po pojasnilih tiskovne predstavnice živalskega vrta Annike Troselius so bili na kraju prisotni tudi veterinarji, a so ocenili, da nimajo na voljo dovolj sredstev za anestezijo. »Zato smo poklicali ostrostrelce. Celotna situacija je nadvse tragična. Prevzemamo polno odgovornost.«

V živalskem vrtu so lokalno prebivalstvo med begom šimpanzov pozvali, naj ostanejo doma ter zaklenejo vrata in zaprejo okna. »Šimpanzi so močne živali in so opredeljene kot živali velikega tveganja. Naše osebje se jim pri delu z njimi ne sme približevati,« je še pojasnila Troseliusova. Zaenkrat še ni znano, kako so iz sicer trenutno zaprtega živalskega vrta pobegnili, pristojni pa zadevo še preiskujejo.