Uštel se je

Mark Zuckerberg je zaposlenim v Meti podelil 11 tisoč odpovedi: "Naredil sem napako, prevzemam odgovornost"

E. J.
9. 11. 2022, 13.10
Posodobljeno: 9. 11. 2022, 13.19
Deli članek:

Ustanovitelj Facebooka je danes naslovil pismo na zaposlene v Meti in napovedal 11.000 odpuščanj. Spomnimo, Meta je podjetje v lasti Facebooka.

profimedia
Mark Zuckerberg je zaposlenim v Meti, podjetju Facebooka, poslal pismo in jih obvestil, da množično odpušča svoje zaposlene - odpustil jih je več, kot pa Elon Musk, ko je pred kratkim prevzel Twitter.

"Danes z vami delim najtežje spremembe, ki smo jih naredili v zgodovini Mete. Odločil sem se zmanjšati velikost naše ekipe za približno 13 % in odpustiti več kot 11.000 naših nadarjenih zaposlenih," je Mark Zuckerberg objavil v pismu zaposlenim v Meti.

Zuckerberg je tako potrdil ugibanja o drastičnih rezih v podjetju, ki je ob 70-odstotnem padcu vrednosti delnic utrpelo veliko izgubo tržne vrednosti in padec prihodkov.

"Sprejemamo tudi številne dodatne korake, da postanemo učinkovitejše podjetje, z zmanjševanjem stroškov in podaljšanjem odločitve o zamrznitvi novih zaposlovanj v prvem četrtletju. Vem, da bo to težko za vse, še posebej pa mi je žal za tiste, ki jih je prizadela to odločitev,« je sporočil Zuckerberg.

"Naredil sem napako, prevzemam odgovornost"

"Na začetku pandemije se je svet hitro preselil na splet in val e-trgovine je privedel do velikega povečanja prihodkov. Mnogi so napovedovali, da bo to trajni pospešek, ki se bo nadaljeval tudi po koncu pandemije. Tudi jaz sem, zato sem sprejel odločitev, da znatno povečam naložbe," je Zuckerberg dejal v pismu zaposlenim v Meti.

"Na žalost se to ni izšlo tako, kot sem pričakoval. Ne samo, da se je spletna trgovina vrnila k prejšnjim trendom, ampak so zaradi makroekonomske krize, povečane konkurence in izgube oglaševanja naši prihodki precej nižji, kot sem pričakoval. Motil sem se in prevzemam odgovornost za to,« pravi.

Profimedia
Priznava, da se je enostavno zmotil.
"V tem novem okolju moramo postati bistveno bolj učinkoviti. Več naših virov smo usmerili na manj prioritetnih področij rasti, kot je naš mehanizem za umetno inteligenco, naši oglasi in poslovne platforme ter naša dolgoročna vizija za metaverzum. Zmanjšali smo stroške v našem poslovanju, vključno z zmanjšanjem proračuna, znižanjem ugodnosti in zmanjšanjem nepremičnin,« še piše v pismu.

Dobili bodo odpravnine

"Prestrukturiramo ekipe, da bi povečali našo učinkovitost. Toda sami ti ukrepi ne bodo uskladili naših stroškov z našo rastjo prihodkov, zato sem sprejel tudi težko odločitev, da odpustim ljudi," je napovedal Zuckerberg.

Napovedal je, da bodo odpuščeni delavci prejeli odpravnine (16 tednov osnovne plače plus dva dodatna tedna za vsako leto delovne dobe ter krito zdravstveno zavarovanje zanje in njihove družine za obdobje pol leta).

Elon Musk je ob nakupu Twitterja odpustil skoraj 4000 zaposlenih

Novi lastnik Twitterja, podjetnik in milijarder Elon Musk, je prejšnji teden odpustil polovico zaposlenih v podjetju, od tega skoraj 4000.

Meta, ki ima v lasti Facebook, Instagram in WhatsApp, ima približno 87.000 zaposlenih – torej je odpuščanje 11.000 zaposlenih več kot dvakrat večje od števila zaposlenih, ki so bili odpuščeni pri Twitterju.