Xi se strinja

Nemški kancler pozval Kitajsko, naj pritisne na Putina

G.G./STA
4. 11. 2022, 14.34
Posodobljeno: 4. 11. 2022, 14.36
Deli članek:

Nemški kancler Olaf Scholz je odšel na obisk na Kitajsko. Pogovarjal se je s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

STA
Nemški kancler Olaf Scholz in kitajski predsednik Xi Jinping.

"Kitajskemu predsedniku sem povedal, da je pomembno, da uporabi svoj vpliv in pritisne na Rusijo. Moskva mora nemudoma ustaviti napade, zaradi katerih dnevno trpi civilno prebivalstvo, in se umakniti iz Ukrajine," je pogovorih dejal Scholz, ki se je sešel tudi s kitajskim premierjem Li Keqiangom.

Nemški kancler je dodal, da se Nemčija in Kitajska strinjata, da so ruske grožnje glede uporabe jedrskega orožja nesprejemljive: "Tukaj na Kitajskem se vsi zavedajo, da bi imela eskalacija (vojne v Ukrajini) posledice za vse nas."

Xi in Li v svojih izjavah nista izrecno omenjala Rusije. Kitajski predsednik je glede vojne v Ukrajini dejal, da Kitajska "podpira Nemčijo in EU, ki imata pomembno vlogo pri spodbujanju mirovnih pogovorov in oblikovanju uravnoteženega, učinkovitega in trajnostnega evropskega varnostnega okvira".

Xi je omenil, da bi morala mednarodna skupnost "pozvati vse vpletene strani, naj ravnajo racionalno in zadržano, čim prej vzpostavijo neposredne stike in ustvarijo pogoje za nadaljevanje pogajanj", kot tudi, da bi morale skupaj nasprotovati uporabi ali grožnji z uporabo jedrskega orožja.

"Politično zaupanje se zlahka uniči, težko pa ponovno vzpostavi," je opozoril Xi in ob tem navedel citat nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Schmidta o tem, da morajo biti politiki mirni, da sprejmejo stvari, ki jih ne morejo spremeniti, pogumni, da spremenijo stvari, ki jih lahko, ter modri, da razlikujejo med njimi.

Poziv Putinu

Nemški kancler je tudi pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj podaljša sodelovanje pri sporazumu o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. "Lakote se ne sme uporabljati kot orožje," je opozoril.

Moskva je namreč minulo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju ZN in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so ruske oblasti pripisale Ukrajini, ker je ta po njihovih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili pred tem napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

V sredo so ruske oblasti sporočile, da bodo nadaljevale sodelovanje pri sporazumu, vendar so nato v četrtek opozorile, da glede podaljšanja sporazuma, ki poteče 19. novembra, še niso sprejele odločitve.