Zapustila državo

Sodišče izdalo nalog za aretacijo ruske televizijske voditeljice Ovsjanikove

S.R.
21. 10. 2022, 07.26
Posodobljeno: 21. 10. 2022, 07.29
Deli članek:

Moskovsko sodišče je v teh dneh odredilo aretacijo televizijske voditeljice Marine Ovsjanikove, ki je medtem že pobegnila iz Rusije.

Profimedia
Marina Ovsjanikova

V Ukrajini rojena ruska voditeljica Marina Ovsjanikova se je na naslovnice svetovnih medijev zavihtela pred dobrimi šestimi meseci, ko se je na ruski televiziji med neposrednim prenosom pojavila s transparentom, s katerim je pozvala h končanju vojne v Ukrajini in gledalce opozorila, da v Kremlju glede konflikta lažejo. Po poročanju tiskovne agencije Interfax je sodišče zdaj zaradi kršitve pravil hišnega pripora odredilo njeno aretacijo

»Kar zadeva Ovsjanikovo, je sodišče odredilo mesec in 29 dni pripora, ki bo začel teči od trenutka, ko bo obtožena izročena Ruski federaciji oziroma ko bo v Ruski federaciji aretirana,« je navedbe sodišča povzela ruska tiskovna agencija.

Novinarka je medtem s svojo hčerko Rusijo že zapustila, kar je pred dnevi potrdil njen odvetnik. Tožilstvo ji sicer očita kaznivo dejanje širjenja lažnih informacij o ruski vojski. Na podlagi zakonodaje, sprejete po začetku invazije na Ukrajino, ji grozi do deset let zapora. Zaradi svojega protesta na ruski televiziji je bila sprva deležna zgolj denarne kazni.