obnovljeno prijateljstvo

Berlusconi od Putina za darilo prejel zaboj vodke

S.R.
19. 10. 2022, 08.22
Deli članek:

Silvio Berlusconi naj bi obnovil skrhan odnos z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Profimedia
Silvio Berlusconi in Vladimir Putin leta 2015 na Krimskem polotoku.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se je na letošnjih parlamentarnih volitvah znova uvrstil v senat, enega od obeh domov italijanskega parlamenta, je 29. septembra, le štiri dni po zmagi na volitvah, slavil svoj 86. rojstni dan. Med voščili in darili v oči bode predvsem domnevni paket, ki naj prispel iz Rusije.

Berlusconi naj bi v pogovoru z drugimi poslanci svoje stranke Naprej Italija v Rimu med drugim navedel, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin za rojstni dan poslal pošiljko vodke, ki jo je spremljalo »zelo prikupno sporočilo.« Putin naj bi mu poslal zaboj s 20 steklenicami vodke. V stranki so sicer zanikali, da bi Berlusconi izrekel kaj podobnega, a je milanska tiskovna agencija LaPresse zdaj objavila zvočni posnetek domnevnega pogovora, s katerega, v kolikor je pristen, je razvidno ne samo, da je nekdanji premier vodko prejel, temveč da se je Putinu oddolžil s pošiljko več steklenic italijanskega vina.

»Ruski ministri so večkrat dejali, da smo z njimi v vojni, saj Ukrajini dostavljamo orožje in ji nudimo finančno pomoč. Sam ne morem izraziti mnenja, saj če pride v medije, bo to katastrofa, a sem zelo, zelo, zelo zaskrbljen. Obnovil sem svoje odnose s predsednikom Putinom, nekoliko. Poznal sem ga kot miroljubnega in razumnega človeka,« je še drugim dejal glas na posnetku.
Kot poroča britanski Guardian, je Berlusconi vojno v Ukrajini javno sicer obsodil, a je le nekaj dni pred volitvami na italijanski televiziji dejal, da so Putina v vojno pahnili ruski ministri in ruski narod, ki da so želeli zamenjavo administracije Volodimirja Zelenskega.