SRHLJIVO

Našli okostje 'vampirke' s srpom na vratu, da ne bi 'pobegnila' iz groba

M. T. V.
10. 9. 2022, 10.18
Posodobljeno: 10. 9. 2022, 10.28
Deli članek:

Arheologi so na Poljskem odkrili grob ugledne ženske, za katero so očitno verjeli, da bi lahko postala vampirka. Da bi ji preprečili vrnitev in izsesavanje živih, so ji čez vrat nastavili srp, na nogo pa namestili ključavnico.

Nicolaus Copernicus University
Okostje domnevene vampirke, najdeno na Poljskem.

Poljski arheologi so sporočili, da so konec avgusta na štiri stoletja starem pokopališču v vasi Pien odkrili nadvse zanimive ostanke 'vampirke'. Žensko so pokopali s srpom na vratu in majhno trikotno ključavnico na nogi, kar naj bi po prepričanju, ki je vladalo v 17. stoletju, domnevnemu vampirju preprečilo vrnitev med žive. Ženska je bila sicer očitno iz ugledne in bogate družine, kar priča ob njej najdeno svileno pokrivalo z zlatimi in srebrnimi nitmi.

Arheologinja Magdalena Zagrodzka je za poljsko tiskovno agencijo PAP pojasnila: »Srp in ključavnica naj bi preprečila vrnitev pokojnika, kot so se očitno bali njeni najbližji. V tem kontekstu lahko to prakso poimenujemo kot tako imenovano antivampirsko.« Rezilo srpa, položeno na vrat pokojnice, bi ji odrezalo glavo, če bi le-ta poskušala vstati. Takšna praksa je bila na Poljskem v 17. stoletju precej pogosta, saj je takrat veljalo, da po tistih krajih kosi 'vampirska epidemija'. Da bi jim preprečili vrnitev med žive, so, poleg že omenjenih praks, pokojnikom, osumljenim vampirstva, pogosto pred pokopom odrezali roke in noge, jih potolkli s kamni ali zažgali.

Vodja arheološke skupine, profesor Dariusz Polinski iz univerze Nicolaus Copernicus, pravi, da je ob pogledu na okostje ostal brez besed. »Takšno odkritje je naravnost osupljivo!« Ekipa bo nadaljevala z raziskovanjem, poskušali pa bodo tudi analizirati okostnjakov DNK, da bi tako morda kaj več izvedeli o nesrečni ženski.