Sankcije

Udarili še po Putinovi domnevni ljubici Alini

R.T.
3. 6. 2022, 18.11
Posodobljeno: 3. 6. 2022, 18.15
Deli članek:

Evropska unija je v okviru šestega paketa sankcij zoper Rusijo uvedla embargo na večji del ruske nafte, danes pa so razkrili tudi imena 65 novih oseb, ki bodo deležne sankcij.

Reuters
Putin in Alina Kabajeva naj bi bila v zvezi že skoraj desetletje.

Med temi je tudi Alina Kabajeva, nekdanja olimpijska šampionka v gimnastiki in domnevna ljubica ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sankcije so doletele tudi več vojaških poveljnikov ruskih enot, odgovornih za vojne grozote v Ukrajini. Na seznamu je denimo tudi Azatbek Omurbekov, ki je po navedbah EU vodil enote, ki so »ubijale, posiljevale in mučile civiliste« v ukrajinskem mestu Buča.

Pri EU so Kabajevo opisali kot osebo, »tesno povezano« s Putinom, ter vodjo medijske skupine z »velikim lastništvom« v organizacijah, ki »širijo propagando ruske vlade.« Putin sicer ves čas zanika, da bi bil z nekdanjo gimnastičarko v romantični zvezi. Kabajeva je tudi nekdanja poslanka v ruski dumi. »Odgovorna je zaradi podpore ukrepom in politikam, ki ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost Ukraine,« so v EU zapisali v izjavi za javnost. Zoper Kabajevo so sicer že prej sankcije uvedli v Združenem kraljestvu in Kanadi.

69-letni ruski predsednik ni nikoli javno spregovoril o svojem odnosu s Kabajevo. Da sta par, sta zanikala tako 39-letnica kot uradni Kremelj. To seveda ni ustavilo govoric, da je Kabajeva mama vsaj treh Putinovih otrok, ki jih javnost še ni videla.

Profimedia
Putin in Kabajeva.