Bo spet kak virus ''pobegnil''?

Kaj se bo zgodilo s patogeni v ukrajinskih laboratorijih?

M.M.
11. 3. 2022, 10.11
Posodobljeno: 11. 3. 2022, 10.54
Deli članek:

Strokovnjaki za biološko varnost opozarjajo, da sta vstop ruskih vojakov v Ukrajino in bombardiranje mest povečala tveganje, da bi v primeru poškodbe katerega od laboratorijev iz njega "pobegnili" patogeni.

Profimedia
Strokovnjaki za biološko varnost opozarjajo, da sta vstop ruskih vojakov v Ukrajino in bombardiranje mest povečala tveganje za pobeg patogenov v primeru poškodbe katerega od teh laboratorijev.

Svetovna zdravstvena organizacija je Ukrajini priporočila uničenje nevarnih patogenov, ki so v javnih zdravstvenih laboratorijih v državi, da prepreči možnost njihovega "pobega" in širjenja bolezni med prebivalstvom.

Tako kot v mnogih drugih državah tudi laboratoriji za javno zdravje raziskujejo, kako zmanjšati nevarnost nevarnih bolezni, ki prizadenejo živali in ljudi, vključno z najnovejšim COVID-19. Ukrajinski laboratoriji prejemajo podporo ZDA, Evropske unije in Svetovne zdravstvene organizacije.

Preprečite "nesreče ali namerno sproščanje patogenov"

O sodelovanju z Ukrajino pred in med rusko invazijo je SZO povedala, da je že več let sodeluje z ukrajinskimi laboratoriji za javno zdravje, da bi zagotovila varnostne prakse, ki pomagajo preprečevati "nesreče ali namerno sproščanje patogenov".

"V okviru svojega dela je SZO ukrajinskemu ministrstvu za zdravje in drugim pristojnim organom priporočila, naj uničijo nevarne patogene in preprečijo možnost njihovega 'pobega'," so dejali.

Niso pa navedli podrobnosti o vrstah patogenov ali toksinov, najdenih v ukrajinskih laboratorijih. Agencija ni odgovorila na vprašanja, ali so njihova priporočila upoštevali. Ukrajinski uradniki v Kijevu in njihovo veleposlaništvo v Washingtonu se na to niso odzvali.

Zmogljivosti ukrajinskih laboratorijev so bile v središču že odkar je ruska vojska vstopila v Ukrajino.