Kibernetska vojna

Hekerji Anonymous na ruski državni televiziji predvajali posnetke iz vojne v Ukrajini

R.T.
7. 3. 2022, 08.33
Deli članek:

Pripadniki mednarodne hekerske skupine Anonymous trdijo, da so vdrli v več ruskih državnih televizij in med programom predvajali posnetke iz vojne v Ukrajini.

Zajem zaslonske slike
Na več ruskih televizijskih kanalih naj bi se predvajali posnetki iz Ukrajine.

V skupini Anonymous so na Twitterju zapisali, da so včeraj vdrli tako v televizijske kanale Russia 24, Channel One in Moscow 24 kot ruski spletni platformi Wink in Ivi, ki ponujata spletne pretočne storitve. Namesto običajnega programa so se na teh kanalih začasno predvajali posnetki iz vojne v Ukrajini.

Aktivisti skupine Anonymous, ki hekerske napade zlasti na spletišča ruskih oblasti in medijev izvajajo že vse od začetka invazije na Ukrajino, so v tem času uspešno izvedli številne tako imenovane DDoS napade, s katerimi s preobremenitvijo strežnikov onemogočijo delovanje ciljnih spletnih mest. Tako jim je že uspelo začasno onemogočiti tako uradno spletišče ruske vlade kot nekatere največje medije, ki vestno sledijo naraciji iz Kremlja. Ker gre v primeru Anonymous prej za neformalen, po svetu razdrobljen kolektiv, je sicer težko ugotoviti, za katerimi napadi v resnici stojijo njihovi člani. Na seznamu njihovih tarč so se scier v preteklosti že znašli drugi pomembni akterji, kot so denimo ameriška obveščevalna agencija CIA, scientološka cerkev in islamska država. Čeprav se lahko za oznako oziroma imenom »Anonymous« v resnici skrije vsak posameznik, ki morda sploh ni povezan s to neformalno druščino, vse kaže, da v primeru vojne v Ukrajini delujejo precej bolj organizirano.

»Spomnite se nas, ko se bodo razni centri moči osredotočili na naše delovanje, ker to se bo zgodilo,« so navedli v še eni objavi na Twitterju, kjer so izjavili še, da sodelujejo v »največjih operaciji skupine Anonymous, ki jo je svet kadar koli videl.« Dodali so še, da »svet lahko spremenimo na boljše. To je vedno bil cilj.«