Kdo protestira in zakaj?

Kanadski tovornjakarji nadaljujejo s protesti, blokada mostu med ZDA in Kanado

R.T.
10. 2. 2022, 08.19
Posodobljeno: 10. 2. 2022, 08.30
Deli članek:

Protesti v kanadski prestolnici Ottawa se še nadaljujejo, vedno manj potrpljenja pa je zaznati med politiki in policijo.

Reuters
Tovornjaki, prelepljeni s protestniškimi slogani

Kanadski "konvoj svobode" protestnih tovornjakarjev, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju proti covid-19, ki ga je uvedla vlada Justina Trudeauja, nadaljuje s svojimi aktivnostmi v prestolnici.

Že konec januarja so vozniki tovornjakov pričeli s potovanjem protestne kolone v smeri proti Ottawi. V začetku februarja so se zbrali v prestolnici in zasedli mesto, minuli konec tedna pa so aktivnosti nadaljevali. Med kanadskimi šoferji tovornjakov jih je sicer 90 odstotkov cepljenih. 

Pred vladnimi pisarnami v Ottawi je parkiranih okrog 400 vozil, ki z glasnim hupanjem izražajo protest proti obveznemu cepljenju, karantenam in maskam.

Trenutno kanadski šoferji najbolj razburjajo kanadsko vlado in gospodarstvenike z blokado na mostu Ambassador v bližini meje med ZDA in Kanado. Prek mostu namreč poteka doberšen del tovornega prometa med državama. "Blokade in nezakoniti protesti so nesprejemljivi in negativno vplivajo na posle in proizvodnjo. Storiti moramo vse, da jih končamo," je v spodnjem domu parlamenta v sredo dejal Trudeau.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki pa je v Washingtonu dejala, da so ameriški uradniki v tesnem stiku s kanadskimi glede blokade mostu. Tudi ona je poudarila, da blokada po nepotrebnem ogroža ameriško gospodarstvo.

V odziv na proteste je v nedeljo župan Ottawe razglasil izredne razmere, parlament pa je sprejel poseben zakon, ki prepoveduje, da protestniki na protest nosijo "materialne dobrine". Z zakonom so tako omogočili nov razlog, na podlagi katerega lahko policija aretira protestne tovornjakarje - če bi, na primer, eden protestnikov na protestno kolono prinesel gorivo, bi ga policija za to dejanje lahko aretirala.

Reuters
Policisti so skušali z lastno blokado onemogočiti dodatno blokado na mostu Ambassador med ZDA in Kanado.

Kdo proteste organizira in kdo jih podpira?

Proteste sta na ameriški strani meje javno pozdravila republikanski senator Ted Cruz in nekdanji predsednik Donald Trump.

Med znanimi organizatorji je najbolj viden James Brauder, teoretik zarote, ki je zasnoval idejo za protestni konvoj. Brauder koronavirus smatra za "politično prevaro". Do nedavnega je bil obrobna figura, več pozornosti pa je dobil, ko je kanadski predsednik vlade Justin Trudeau uvedel obvezno cepljenje. Poleg Brauderja so med organizatorji v ospredju še posamezni aktivisti, med njimi šofer Chris Barber, ki ga je vlada oglobila, ker ni spoštoval zdravstvenih ukrepov, Tamar Linch, ki zavzema nišno politično stališče, da bi morala provinca Zahodna Kanada postati neodvisna država, Benjamin Dichter, ki govori o "vse večji islamizaciji Kanade" ter Pat King, protivladni protestnik, ki zahteva aretacijo Trudeauja.

Poleg vidnejših posameznikov so v ozadju protestov še organizacije kot je Action4Canada, ki širi teorijo zarote o čipih, 5G tehnologiji, Billu Gatesu in cepivih.

Protestniki razobešajo plakate in zastave s širokega spektra skrajne desnice. Med njimi se, kljub temu da se protesti odvijajo v Kanadi, znajde konfederacijska zastava, ki je v ZDA simbol suženjstva in rasizma. Prav tako nekateri protestniki razobešajo svastike, druge simbole neonacizma in pa logotipe QAnon.

Reuters
Blokada priključne ceste na most Ambassador, prek katerega poteka glavnina tovornega prometa med ZDA in Kanado.